Laktobaciller under första året förebygger karies
82 procent av barnen som fått probiotika under första levnadsåret var kariesfria vid nio års ålder. Foto: Colourbox

Laktobaciller under första året förebygger karies

10 feb 2014
Dela artikeln

Daglig administration av probiotiska laktobaciller till den blivande mamman fyra veckor före beräknad förlossning och sedan till spädbarnet under det första årets levnad förebygger utvecklingen av karies nio år senare.

Det kan svenska forskare visa efter att ha följt 113 barn som lottades till att antingen få oljedroppar med Lactobacillus reuteri eller placebodroppar i en studie ursprungligen designad att studera laktobacillernas effekt på allergiutvecklingen. Föräldrarna var ovetande om vilka barn som fått vad fram till att barnen var två år gamla.

När barnen var nio år bjöds de in till en dentalundersökning där det visade sig att 82 procent av barnen som fått probiotika var kariesfria jämfört med 58 procent av barnen i placebogruppen. Även förekomsten av gingivala blödningar var lägre hos barnen som fått laktobaciller. Däremot var det ingen skillnad i salivens bakteriesammansättning, förekomsten av plack eller barnens födointag inklusive intag av sockerhaltiga livsmedel.

Den enda skillnaden i intag mellan grupperna visade sig vara att signifikant fler barn i placebogruppen tagit fluortabletter. Något som alltså inte eliminerade skillnaden i karies mellan grupperna.

Källa:

Stensson M, Koch G, Coric S, Abrahamsson TR, Jenmalm MC, Birkhed D, Wendt LK. Oral administration of Lactobacillus reuteri during the first year of life reduces caries prevalence in the primary dentition at 9 years of age. Caries Res 2014; 48: 111–7.

http://www.karger.com/Article/FullText/354412

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch