Laser lindrar smärtan snabbt vid aftös stomatit

17 jun 2014
Dela artikeln

Efter bara tre dagars behandling med lågeffektslaser minskade smärtan signifikant och dramatiskt för patienterna med återkommande aftös stomatit, medan de patienter som fick placebobehandling inte upplevde någon säkerställd smärtlindring. Även svårigheter att äta, dricka och borsta tänderna minskade signifikant och dramatiskt för de patienter som fick laserbehandling, men inte för dem som fick placebo.

Det är resultatet av en svensk studie där 40 patienter med återkommande aftös stomatit lottades till laserbehandling med en GaAlAs (gallium-aluminium-arsenik)-laser med en våglängd på 809 nm eller placebo. Aftesåren behandlades genom att laserns glasstav lades mot såren och lasern aktiverades under 80 sekunder.

För patienterna i placebogruppen gjordes exakt samma sak, förutom att lasern aldrig aktiverades. Patienterna var blindade för vem som fått vilken behandling, men det var inte möjligt att blinda den behandlande tandläkaren.

De laserbehandlade patienternas upplevelse av aftesmärtan sjönk från 81,7 till 31,5 på en hundragradig VAS-skala. Samtidigt angav de att svårigheter att äta minskade från 75 procent till noll, svårigheter att dricka från 90 procent till 5 procent och svårigheter att borsta tänderna från 80 procent till 5 procent. De placebobehandlade patienterna upplevde endast mindre förändringar som ofta saknade statistisk signifikans.

Källa:

Albrektson M, Hedström L, Bergh H. Recurrent aphthous stomatitis and pain management with low-level laser therapy: A randomized controlled trial. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2014; 117: 590–4.

http://bit.ly/R3EFVw

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch