Laser tillför inget vid behandling av käksmärta

14 mar 2013
Dela artikeln

Lågnivålaser förekommer som ett behandlingsalternativ vid temporomandibulär ledsmärta. Men en brasiliansk studie pekar på att det sannolikt inte är någon effektiv behandling. Forskarna lottade 32 patienter till en av tre grupper som alla sades få en kombinationsbehandling av laser och den smärtlindrande NSAID-behandlingen piroxikam (Brexidol), men där antingen båda behandlingarna var aktiva eller en av dem var placebo.

På kort sikt var alla tre behandlingarna likvärdiga, men 30 dagar efter behandlingen visade det sig att de som fått piroxikam upplevde en lägre smärta, medan de som enbart fått laserbehandlingen var tillbaka på samma smärtnivå som vid behandlingsstart.

Att laser ändå verkar fungera på kort sikt förklarar forskarna med att en högteknologisk behandling som laser har en mycket starkare placeboeffekt än en värktablett.

Källa:

De Carli ML, Guerra MB, Nunes TB, Di Matteo RC, De Luca CEP, Aranha ACC, Bolzan MC, Witzel AL. Piroxicam and laser phototherapy in the treatment of TMJ arthralgia: a double-blind randomised controlled trial. J Oral Rehab 2013: 40; 171–8.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
  1. Kommentar från Jan Tunér 7 juli 2013:

    de Carlis studie om TMD lider av uppseendeväckande brister. Forskarna gav 2.8 joule per punkt, 10 punkter. Fem punkter kring käkleden och fem på två tuggmuskler. Detta ger 14 joule över den ytliga och lilla käkleden, medan masseter och temporalis fick samma energi, fem punkter totalt. 14 J över käkleden ger sannolikt en bioinhiberande effekt medan 14 J över de kraftiga tuggmusklerna är 2-3 ggr för litet för att ge en signifikant effekt. WALT (World Association for Laser Therapy) rekommenderar 4 J, 1-2 punkter, för käkleden, dagligen under första två veckorna, sedan glesare. Det är anmärkningsvärt att forskarna gav patienterna piroxicam dagligen, men använde laser endast två gånger. Förvisso diskuterar man placeboeffekt vid laserbehandling, men detta framförs inte i studiens slutsatser.
    F.ö. är ”lågnivålaser” ingen känd terminologi utanför Tandläkartidningen, även om det är en rimlig översättning av ”low level laser”. Den vanligaste termen på svenska är ”terapilaser”.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch