Läsk och C-vitamin de verkliga hoten mot tänderna

18 okt 2012
Dela artikeln

Det är ingen nyhet att viss mat och dryck kan skapa en negativ miljö för tändernas emalj, något som resulterar i erosion av emaljen och gör tänderna mer mottagliga för attacker från kariesbakterier. Men exakt vad som är skadligt har det varit olika bud om i olika studier.

Därför har kinesiska forskare nu gjort den första meta-analysen i frågan för att bringa lite klarhet.

Av 417 studier som matchade forskarnas sökord var det bara nio som höll måttet och togs med i meta-analysen. Studien visar att de två saker som man bör se upp med är läsk och C-vitamin.

Däremot var inte juice, sportdryck, mjölk eller yoghurt skadliga för tändernas emalj, som det ibland har påståtts.

Läsk mer än fördubblade risken för erosion av tändernas emalj medan C-vitamin ökade risken marginellt, men ändå statistiskt signifikant.

Källa:

Li H, Zou Y, Ding G. Dietary Factors Associated with Dental Erosion: A Meta-Analysis. PLoS ONE 2012 7:e42626. doi:10.1371/journal.pone.0042626.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch