Lättare att förstå parodontit med 3D-animation
Filmer med 3D-animationer gav betydligt högre kunskapsnivå hos patienterna än handritade skisser.

Lättare att förstå parodontit med 3D-animation

8 jan 2014
Dela artikeln

Patienter med parodontit förstår bättre och lär sig mer om sin sjukdom om informationen redovisas med hjälp av 3D-animationer i stället för vanliga handritade skisser. Det kan belgiska forskare slå fast efter att ha testat de båda metoderna noggrant.

67 parodontitpatienter fick först genomgå ett kunskapstest om parodontit för att mäta grundkunskaperna i ämnet. De lottades sedan till en av de två undervisningsmetoderna där de fick se en drygt sex minuter lång film om parodontit, varefter de omgående fick göra ett nytt kunskapstest. Två veckor senare fick patienterna åter göra ett kunskapstest.

Det var ingen skillnad i grundkunskaper mellan de två grupperna, men de patienter som fått se filmen med 3D-animationerna hade signifikant högre kunskapsnivå både direkt efter filmen och två veckor senare.

Forskarna konstaterar att inlärning med 3D-animationer är mer effektivt, men påpekar samtidigt att det är viktigt att se till att 3D-teknologin används som ett verktyg i undervisningen, inte ersätter interaktionen mellan tandvårdspersonalen och patienten.

 

Källa:

Cleeren G, Quirynen M, Ozcelik O, Teughels W. Role of 3D animation in periodontal patient education: a rando­mized controlled trial. J Clin Periodontol 2013; doi: 10.1111/jcpe.12170.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12170/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch