Mänskliga tänder kan odlas i njurarna på möss
Efter sex veckor i mössens njurar hade ungefär vart femte transplantat utvecklats till en tandlik struktur.

Mänskliga tänder kan odlas i njurarna på möss

2 maj 2013
Dela artikeln

I en så kallad »proof of concept«-studie kan nu brittiska och japanska forskare visa en metod för att odla fram tänder ifrån humana tandköttsceller och mesenkymala embryonala tandceller från mus.

Genom att kombinera de båda celltyperna och sedan odla dem i olika odlingsmedium under sju dagar för att slutligen transplantera in dem i njurarna på speciella möss som saknar immunförsvar har de lyckats odla fram mänskliga tänder.

Efter sex veckor i mössens njurar hade ungefär vart femte transplantat utvecklats till en liten tandlik struktur med krona, pulpa och nerver.

Som princip är metoden intressant, men det är ännu långt kvar innan den kan användas för att kliniskt ersätta mänskliga tänder, konstaterar forskarna.

Källa:

Angelova Volponi A, Kawasaki M, Sharpe PT. Adult human gingival epithelial cells as a source for whole-tooth bioengineering. J Dent Res 2013; 92: 329–34.

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch