Mer än var fjärde ung vuxen har tandslitage
Värst drabbade av tandslitage var unga i Storbritannien.

Mer än var fjärde ung vuxen har tandslitage

7 nov 2013
Dela artikeln

Slitage på tänderna är vanligt bland unga vuxna i åldern 18 till 35 år. En stor internationell undersökning omfattande över 3 000 unga vuxna i sju EU-länder kan visa att i snitt har mer än var fjärde individ signifikant slitage på sina tänder.

Individerna inkluderades och undersöktes vid sina ordinarie årliga tandläkarbesök. Det var dock stora variationer i tandstatus mellan länderna. Värst drabbade var de unga vuxna i Storbritannien där mer än hälften uppvisade slitage på tänderna och bäst var Finland, Lettland och Estland där runt var sjätte var drabbad (Sverige var inte representerat i undersökningen).

Forskarna har också försökt klargöra vad det är som sliter på tänderna. Det som var starkast kopplat till tandslitage var regelbunden användning av sömnmedel och antidepressiva läkemedel, följt av fre­kven­ta sura uppstötningar eller kräkningar. Att bo på landsbygden, använda eltandborste, äta färsk frukt eller dricka sport-/energidrycker ökade också förekomsten av tandslitage.

Källa:

Bartlett DW, Lussi A, West NX, Bouchard P, Sanz M, Bourgeois D. Prevalence of tooth wear on buccal and lingual surfaces and possible risk factors in young European adults. J Dent, 2013, doi:10.1016/j.jdent.2013.08.018

http://www.jodjournal.com/article/S0300-5712(13)00222-4/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch