Mikrofrakturer nytt sätt att stärka käkbenet före implantat

10 jan 2013
Dela artikeln

Efter ett benbrott är skelettet alltid starkare runt frakturen än vad det var innan brottet. Det beror på att kroppens osteoblaster och övriga benuppbyggande celler bygger upp nytt starkt ben runt frakturen.

Genom att medvetet skapa ett antal mikrofrakturer i käken på en 74-årig dam med extremt atrofiskt käkben har franska och israeliska tandläkare och forskare på ett liknande sätt lyckats engagera kroppens benuppbyggande celler för att stärka käkbenet. Mikrofrakturerna skapades med hjälp av ett verktyg, en så kallad Osteotensor, speciellt framtaget för detta ändamål och 90 dagar efter ingreppet var käkbenet så starkt att det gick att fästa implantaten.

Två dagar senare kunde tandproteserna skruvas i och patienten återfick snabbt sin normala tugg- och talförmåga och var mycket nöjd med det estetiska utfallet. Proteserna utvärderades sedan efter sex månader både kliniskt och radiologiskt och nya proteser tillverkades. Även dessa byttes efter ytterligare sex månader till de permanenta proteserna som patienten nu bär. Två år efter ingreppet visade datortomografbilder att samtliga implantat var väl förankrade i benet och patienten går nu på årliga kontroller.

Ingreppet på den 74-åriga damen gjordes 2005 och beskrivs i artikeln som en fallrapport, men sedan dess har författarna använt metoden på sammanlagt 36 patienter där 29 har varit mycket nöjda, fem enbart nöjda, en inte uppföljd och en patient har varit missnöjd och fått hela arbetet omgjort.

Författarna menar att detta är en metod som rutinmässigt kan användas hos i övrigt friska patienter som har alltför poröst käkben för att implantaten ska kunna fästa.

Källa

Odin G, Misch CE, Binderman I, Scortecci G. Fixed Rehabilitation of Severely Atrophic Jaws Using Immediately Loaded Basal Disk Implants After In Situ Bone Activation. J Oral Implant: 2012;38:611-6.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch