Mobil kan mäta pH i saliven
Med ny teknik kan en smart telefon läsa av pH-värdet i saliv eller svett.

Mobil kan mäta pH i saliven

21 okt 2013
Dela artikeln

Tekniker från Cornell-universitetet i New York har utvecklat en metod där en vanlig smart telefon enkelt kan omvandlas till en pH-mätare för svett eller saliv. Tekniken består av ett telefonfodral, som går att skriva ut i en 3D-skrivare, teststickor samt ett program som kan läsa av teststickorna med hjälp av telefonens kamera.

Vid ett pH-värde under 6,2 i saliven börjar kalciumhydroxyapatiten i tändernas emalj att lösas upp, och det ökar risken att kariesangrepp får fäste. Med hjälp av den framtagna tekniken är det nu möjligt att följa pH-värdet i saliven under en dag för att kontrollera hur måltider och olika typer av kost påverkar syrahalten i saliven.

[slideshow]

Forskarna kan, genom testmätningar som de gjort, visa att pH-värdet varierar högst avsevärt över dagen, mellan olika personer samt hos samma person beroende på kosten. Till exempel kan de visa att med en balanserad kost ligger pH-värdet i saliven över 6,2 under nästan hela dagen medan en kost med högt kolhydratinnehåll sänker pH-värdet så att personen ligger under pH 6,2 under cirka 40 procent av dagen.

Att mäta pH-värdet i svett kan till exempel användas för att bättre ersätta förlorad vätska och undvika att bli dehydrerad vid motionsaktiviteter och elitidrott.

Källa:

Oncescu V, O’Dell D, Erickson D. Smartphone based health accessory for colorimetric detection of biomarkers in sweat and saliva. Lab Chip, 2013; 13: 3232–8.

http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2013/LC/c3lc50431j

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från ing-mari pettersson 23 oktober 2013:

  Hjälp önskas!!
  Mitt barn-barn är 5 år och har redan flera hål i sina mjölktänder trots noggrann tandborstning.
  Hennes tandläkare på folktandvården tycker inte detta är särskilt anmärkningsvärt och har inget förslag på vad man kan göra för att stoppa denna negativa utveckling.
  Kan en PH- mätning av hennes saliv visa om hon kan bli hjälpt av att via kosten förebygga ytterligare problem? Kan tandläkare ge kostråd?
  /orolig mormor

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch