Muntorrhet ett problem för en av tio yngre vuxna
Ungdomar som drack kaffe eller te hade en högre förekomst av muntorrhet.

Muntorrhet ett problem för en av tio yngre vuxna

2 jun 2014
Dela artikeln

Närmare en av tio unga vuxna rapporterade problem med muntorrhet. Det visar en japansk studie av drygt 2 000 universitetsstudenter mellan 18 och 24 år gamla. Totalt angav 183 (8,8 procent) att deras mun ofta eller alltid kändes torr.

Muntorrhet är en välkänd riskfaktor för gingivit bland äldre, men detta är en av de första studierna av förekomsten bland yngre. Forskarna kunde, efter en dentalundersökning, också konstatera att muntorrheten indirekt påverkade faktorer som ökar risken för gingivit även hos de unga vuxna eftersom de som led av muntorrhet hade mer plack vilket i sin tur ökade förekomsten av blödande tandkött.

Ungdomar som drack te eller kaffe, eller var täppta i näsan, hade en högre förekomst av muntorrhet. Det förklarar forskarna med att koffein och munandning påverkar risken för muntorrhet, vilket tidigare påvisats.

Däremot kunde forskarna inte finna någon skillnad i förekomst av muntorrhet mellan könen, något som ses hos äldre där problemet ofta är vanligare hos kvinnor.

Forskarnas slutsats är att tandläkare bör ha muntorrhet med i beräkningen vid undersökning även av unga vuxna.

Källa:

Mizutani S, Ekuni D, Tomofuji T, Azuma T, Kataoka K, Yamane M, Iwasaki Y, Morita M. Relationship between xerostomia and gingival condition in young adults.
J Periodont Res 2014; doi: 10.1111/jre.12183.

http://bit.ly/1fJrmW1

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch