Nytt stöd för astmamediciners ökade risk att ge barn karies

Nytt stöd för astmamediciners ökade risk att ge barn karies

16 aug 2012
Dela artikeln

Frågan om inhalerade astmamediciner ökar risken för barn att drabbas av karies har fått varierande svar i olika studier i över 20 års tid. Nu kan forskare från Slovenien lägga ytterligare en pusselbit på bordet och visa att det åtminstone verkar vara så för barn med svårare astma.

De har undersökt 220 barn mellan två och 17 år gamla som behandlades för kronisk astma vid Barnsjukhuset vid Ljubljana-universitet i Slovenien. De astmasjuka barnens tänder jämfördes med 220 åldersmatchade friska barn som gick på rutinkontroll vid tandkliniken på samma sjukhus.

De astmasjuka barnen hade medicinerat dagligen under minst ett år och samtliga inhalerade kortisonpreparat dagligen och beta2-stimulerare vid behov. Mer än åtta av tio barn sköljde munnen efter varje dos och över sju av tio använde läkemedel utan innehåll av socker.

Två tandläkare, som inte kände till vilka barn som hade astma, undersökte barnen och noterade både angrepp i form av hål och angrepp som ännu inte resulterat i hål, saknade permanenta tänder samt fyllningar i både mjölktänder och permanenta tänder.

De astmasjuka barnen hade genomgående mer kariesangrepp, fyllningar och saknade permanenta tänder. Andelen helt kariesfria barn var också signifikant lägre bland astmatikerna i alla åldersgrupper utom bland de äldsta mellan 13 och 17 år.

Forskarna menar att deras resultat bör leda till ett preventionsprogram för den högriskgrupp för karies som barn med astmamediciner är.

Källa:

Samec T, Amaechi BT, Battelino T, Krivec U, Jan J. Influence of anti-asthmatic medications on dental caries in children in Slovenia. Int J Paed Dentist 2012, doi: 10.1111/j.1365-263X.2012.01243.x

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
  1. Kommentar från Sofia 19 april 2014:

    Vore det inte bra om man blev informerad om detta när ens barn får astmamedicin, istället för som i vårt fall upptäcka det och förstå sambandet efter ett år när det redan är för sent??? Om vi hade fått veta detta innan kunde vi ju ha lagt mer tid och tagit kontakt med tandläkare för att kunna förebygga så mycket som möjligt…

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch