Ökad risk för Epstein-Barrvirus vid graviditetsgingivit

2 feb 2012
Dela artikeln
Gravida kvinnor med en bakterieinflammation i tandköttet har över tre gånger så hög förekomst av herpesviruset Epstein-Barrvirus i tandköttet jämfört med icke-gravida kvinnor som också hade gingivit.

Det kan turkiska forskare visa efter att ha undersökt 70 gravida kvinnor och 40 icke-gravida som alla hade gingivit. Av någon anedning ökar graviditeten förekomsten av herpesviruset i den bakteriellt inflammerade vävnaden.
En förklaring skulle kunna vara att immunförsvaret är nedreglerat under graviditeten vilket kan underlätta för reaktivering av latent Epstein-Barrvirus, menar forskarna.

 

Källa:

Ereş G, Altıok E, Özkul A, Açıkel CH. Subgingival Epstein-Barr and Cytomegalovirus Occurrence in Pregnancy Gingivitis. J Periodontol 2011;82:1676-84.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch