Olika borstar gör lika rent
Vilken är bäst? En fråga om tycke och smak.

Olika borstar gör lika rent

9 dec 2013
Dela artikeln

Vanliga tandborstar finns i en uppsjö av modeller från olika tillverkare med olika utseende, vinklade borstar, böjliga huvuden och andra finesser som tillverkarna själva hävdar gör just deras borste bättre. Men stämmer det?

Det ville några italienska forskare undersöka. De valde ut elva vanliga tandborstmodeller som de lät 48 patienter testa under en tandborstning på var och en av de tolv sektorer som tänderna har. Den tolfte sektorn fungerade som kontrollyta. För varje patient randomiserades vilken tandborste som skulle användas till vilken sektor.

Patienterna fick först genomgå en plackkontroll med färgtablett, varefter de fick borsta en sektor var med de elva tandborst­modellerna och sedan genomgå en ny kontroll. Den tandläkare som genomförde plackkontrollen visste inte vilken tandborste som använts på vilken tandsektor.

Resultatet visar dock att det inte var någon signifikant skillnad mellan de elva tandborstarna när det gäller att reducera förekomsten av plack på tänderna. Valet av tandborste blir därför mer en fråga om tycke och smak. Men där var det dock något större skillnad. Tandborsten Colgate Massager framhölls som signifikant snyggare än tandborstar som Butler 311 och Gum Super Tip 463, som fick sämst betyg.

Skönast att borsta med tyckte försökspersonerna dock att tandborsten Oral-B Indicator 35 var, som fick signifikant högre betyg än Colgate Omni och Gum Technique 493.

Källa:

Nieri M, Giani M, Pagliaro U, Picciullo A, Fran­­ceschi D, Rotundo R. Efficacy and pre­fe­rence of ma­nual tooth­brush­es: a randomised, single blind, con­trolled trial. Eur J Oral Implantol 2013; 6: 181–8.

http://ejoi.quintessenz.de/index.php?jid=ejoi&doc=toc&year=2013&issue=2

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch