Parodontit kan kanske botas med stamceller

27 jun 2011
Dela artikeln
Forskare i Sydkorea har skapat bentillväxt och ökad klinisk fästenivå hos Beaglehundar och med hundarnas egna stamceller behandlat avancerad parodontit.

Forskare i Sydkorea har i ett djurförsök lyckats behandla avancerad parodontit genom att skapa bentillväxt och ökad klinisk fästenivå med hjälp av stamceller. Försöket utfördes på tio månader gamla beaglehundar som själva fick bidra med egna stamceller från ännu inte färdigväxta tänder.

Stamcellerna transplanterades till tändernas rotytor där forskarna tidigare skapat en kraftig parodontit.

Varje hund hade även en kontrolltand med parodontit som inte behandlades. Efter åtta veckor hade fästenivån på de behandlade tänderna minskat signifikant från sju millimeter till fyra millimeter medan fästenivån på kontrolltanden i stället hade ökat något.

Forskarna framhåller att de valde beaglehundar eftersom hundarnas tänder liknar människans på många sätt, men att ingen djurmodell riktigt kan efterlikna den kliniska situationen vid avancerad parodontit hos människa. Något som gör att det krävs många ytterligare försök innan stamcellsbehandling på människor kan bli verklighet.

Källa

Park JY, Jeon SH, Choung PH. Efficacy of periodontal stem cell transplantation in the treatment of advanced periodontitis. Cell Transplant 2011; 20:271–85.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch