Parodontit kan vara ett förstadium till reumatism

5 sep 2013
Dela artikeln

Patienter med parodontit har förhöjda värden av flera autoantikroppar karaktäristiska för ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, RA. Det kan brittiska forskare visa i en studie av 194 patienter vid Birmingham Dental Hospital där 96 hade parodontit och 98 inte hade det utan skulle dra ut visdomständer. Fyndet kan visa att tandsjukdomen är ett förstadium till ledsjukdomen, menar forskarna.

Karaktäristiskt för reumatism är antikroppar mot citrullinerade peptid- eller proteinantigen* som kan detekteras flera år innan sjukdomens symtom blir märkbara. Den aktuella studien kan visa att patienterna med parodontit hade mellan 40 och 110 procent högre halter av tre olika antikroppar medan det inte var någon skillnad för sex andra antikroppar. Lite märkligt var att två av de tre förhöjda antikropparna hos parodontitpatienter var ocitrullinerade varianter av de typiska citrullinerade antikropparna karaktäritiska för RA.

Forskarnas hypotes är att parodontit kan öka förekomsten av antikroppar mot ocitrullinerade RA-antigen som bryter den immunologiska toleransen och möjliggör utvecklingen hos vissa individer av antikroppar mot de citrullinerade varianterna.

* Citrullinerade proteiner uppkommer genom enzymatisk konvertering av aminosyran arginin.

Källa:

de Pablo P, Dietrich T, Chapple ILC, Milward M, Chowdhury M, Charles PJ, Buckley CD, Venables PJ. Ann Rheum Dis 2013, doi:10.1136/annrheumdis-2012-202701

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch