Patienter accepterar väntetider på tre månader

2 feb 2012
Dela artikeln
Patienter som står på väntelista för icke akuta dentala ingrepp anger att runt 45 dagar är en acceptabel väntetid för sina ingrepp, men tycker inte att det skapar särskilt mycket besvär så länge som väntetiden understiger tre månader.

Det visare en finsk enkätundersökning av 112 finska patienter som stod på väntelistan till den statliga tandvården i Åbo. Kvinnor upplever något mer besvär än män, samtidigt som kvinnor också fick mer underhållsbehandling under väntetiden.
De patienter som hade väntat längre än tre månader uppgav en högre nivå av besvär med väntetiden. Samtidigt var det mycket få som lämnade väntelistan och sökte sig till den privata tandvården, sannolikt eftersom det blir betydligt dyrare för patienten, enligt forskarna.

 

Källa:

Tuominen R, Eriksson AL. Patient experiences during waiting time for dental treatment. Acta Odont Scand, 2012; 70: 21–6.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch