Patogena munbakterier kan överföras från hundar

27 sep 2012
Dela artikeln

Det är inte självklart att hunden är människans bästa vän. I varje fall inte när det gäller munbakterier.

En närgången samvaro med sin hund kan resultera i att patogena munbakterier sprider sig mellan hund och människa. Det kan japanska forskare visa i en undersökning av 66 hundar och 81 människor i familjerna som ägde hundarna.

Hundar är kända för att ha en väldigt låg förekomst av karies, bara cirka fem procent av alla hundar drabbas, men däremot är förekomsten av gingivit och parodontit desto högre, 95 – 100 procent respektive 50 – 70 procent av alla hundar drabbas av dessa åkommor.

Med hjälp av PCR-analys letade de japanska forskarna efter elva patologiska munbakterier i plackavskrap från både hundar och människor.

Den vanligaste munbakterien var Tannerella forsythia som fanns hos 77 procent av hundarna och hos 30 procent av människorna. Andra vanliga bakterier var Porphyromonas gulae och Campylobacter rectus som hittades hos 65 – 70 procent av hundarna och hos 15 – 20 procent av människorna. Särskilt intressant är fyndet av P. gulae, menar forskarna, eftersom den bakterien anses normalt vara väldigt ovanlig i människors munnar.

Forskarna har inte tittat på tandstatus hos vare sig hundarna eller människorna så de kan inte påvisa någon klinisk effekt av bakterieutbytet. De menar istället att deras fynd kan bidra till förståelsen av samspelet i tandhälsa mellan människor och deras husdjur.

Källa:

Yamasaki Y, Nomura R, Nakano K, Naka S, Matsumoto-Nakano M, Asai F, Ooshima T. Distribution of periodontopathic bacterial species in dogs and their owners. Arch Oral Biol 2012:57(9);1183-8.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch