Regelbunden parodontal behandling lönar sig

31 jan 2013
Dela artikeln

Kostnaderna för tandvård ifrågasätts ibland. Lönar det sig verkligen för personer med parodontit att sköta om sina tänder och gå på regelbundna undersökningar i det långa loppet? Kan det inte i stället vara mer lönsamt att strunta i tandläkarbesök och underhållsbehandlingar och ta smällen när tänderna väl trillar ut och ersätta dem med en brygga eller implantat?

Detta är frågor som ett antal norska tandläkare och forskare ville besvara. De satte upp en beräkningsmodell med utgångspunkt ifrån patienter behandlade vid en specialistklinik i Norge med deras kostnadsprofil från 2009. De utgick ifrån att patienter kom på två underhållsbehandlingar per år under i snitt 33 år. Med hjälp av verkliga uppgifter från kliniken kring hur ofta patienter som sköter sig ändå tappar tänder som behöver ersättas kunde de räkna fram en livstidskostnad för den parodontala behandlingen på mellan 9 500 och 9 900 dollar, motsvarande mellan 66 000 och 69 000 svenska kronor.

För motsvarande belopp kunde en patient som aldrig gått till tandläkaren byta ut fyra tänder, medan en person som gjort en initial parodontal behandling, men sedan låtit bli att gå på underhållsbehandling endast kunde byta ut tre tänder med hjälp av bryggor eller två med implantat innan det blev en dyrare lösning.

Med hjälp av tidigare publicerade data gjorde forskarna en försiktig kalkyl som visade att obehandlade patienter under den första halvan av de 33 år som de i snitt räknade på skulle förlora sex tänder, varav alltså inte alla skulle kunna ersättas. Därefter kommer sannolikt ytterligare tänder att förloras.

Forskarna konstaterar därför att det är lönsamt att regelbundet gå på underhållsbehandling.

Källa:

Fardal Ø, O’Neill C, Gjermo P, Fardal E, Sandvik L, Hansen BF, Linden GJ. The Lifetime Direct Cost of Periodontal Treatment: A Case Study From a Norwegian Specialist Practice. J Periodont. 2012;83:1455-62.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch