Rökare har mer svamp i munnen

2 maj 2013
Dela artikeln

Rökare drabbas oftare av olika munsjukdomar som dessutom ofta är allvarligare än hos icke-rökare. Detta kan ha flera orsaker, men en orsak skulle kunna vara opportunistiska svampinfektioner i munnen. Det föreslår portugisiska forskare efter att de har undersökt saken.

Forskarna rekryterade 40 sistaårsstudenter på tandläkarutbildningen vid universitetet i Porto där hälften var rökare. Medelåldern var 24 år och 65 procent var kvinnor. Forskarna tog prov från studenternas munnar som odlades, identifierades och kvantifierades.

Det visade sig att rökarna hade mer än tio gånger så mycket jästsvampar i munnen och mer än tre gånger så mycket patogena mögelsvampar som icke-rökarna. De vanligaste jästsvamparna var av släktena Candida och Rhodotorula, medan de vanligaste mögelsvampssläktena var Penicillum, Aspergillus och Cladosporium.

Forskarnas slutsats är att tobaksröken förändrar den orala miljön, vilket underlättar koloniseringen av de opportunistiska svamparna och att rökstopp är ett viktigt motmedel eftersom det kan återställa miljön i munnen.

Källa:

Monteiro-da-Silva F, Sampaio-Maia B, Pereira ML, Araujo R. Characterization of the oral fungal microbiota in smokers and non-smokers. Eur J Oral Sci 2013; 121: 132–5.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch