Skandinaviska tandläkare väl utbildade för framtiden

4 apr 2012
Dela artikeln
I takt med att allt fler tänder lagas med kompositmaterial och att allt fler kan behålla sina tänder längre upp i åldrarna kommer tandläkare allt oftare ställas inför problemet med trasiga kompositlagningar som behöver repareras.

Men det kommer sannolikt inte bli något problem i Skandinavien eftersom elva av tolv Skandinaviska tandläkarhögskolor redan lär ut tekniken. Det konstaterar brittiska forskare som har undersökt läget på tandläkarhögskolorna i de skandinaviska länderna. Utvecklingen här är likartad den i Tyskland och Storbritannien, medan amerikanska utbildningsinstanser förhåller sig lite mer skeptiska till att reparera kompositlagningar i stället för att byta ut hela tanden.

Forskarna framhåller dock fördelarna med att fortsätta laga trasiga kompositlagningar eftersom det minimerar förlusten av tandvävnad och minskar riskerna att skada pulpan.

 

Källa:

Blum IR, Lynch CD, Wilson HF. Teaching of the repair of defective composite restorations in Scandinavian dental schools. J Oral Rehab 2012; 39: 210–6.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch