Smärtsam tandundersökning kan lindras med gel

3 maj 2012
Dela artikeln

En fullständig parodontal undersökning kan upplevas smärtsam av patienterna, men hittills har det inte funnits så mycket att göra åt denna smärta. Nu kan irländska forskare visa att en periodontalgel innehållande lidokain och prilokain (Oraqix) effektivt kan minska obehaget. Gelen testades på 30 patienter som fick den smärtlindrande gelen runt tandhalsarna och ner i tandfickorna enligt instruktionerna i ena halvan av munnen och en placebogel på samma sätt i den andra i en slumpvis ordning. På så sätt var patienterna sina egna kontroller. Gelen fick verka i 30 sekunder innan undersökningen började.

Patienterna upplevde att den smärtlindrande gelen gjorde stor skillnad. I snitt sjönk skattningen av smärtan på en VAS-skala från 52,5 mm till 20 mm mellan placebo och den aktiva gelen.

 

Källa:

Lewis Winning L, Polyzois I, Nylund K, Kelly A, Claffey N. A Placebo Controlled Trial to Evaluate an Anesthetic Gel When Probing in Advanced Periodontitis Patients. J Periodont 2012, doi: 10.1902/jop.2012.110106

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Joakim 17 maj 2012:

    Har använt mig av detta i snart ett års tid. Väldigt nöjda patienter som annars upplevt stort obehag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch