Sockerfritt inte alltid detsamma som bra för tänderna

12 jan 2012
Dela artikeln
Är sockerfritt verkligen detsamma som bra för tänderna? Den frågan ställde sig amerikanska och finska forskare och tog sedan på sig ansvaret för att ta reda på svaret. I en litteratursökning som resulterade i över 470 referenser har de funnit den samlade kunskapen i frågan. Och svaret är – att det beror på.

En del av det socker och andra kolhydrater som vi stoppar i oss omvandlas av bakterier i munhålan, vilket skapar en sur miljö som i sin tur gör tandemaljen mer känslig och är en förutsättning för att ett kariesangrepp ska kunna få fäste. Sockerfria produkter innehåller ofta någon sockeralkohol istället för socker, så kallade polyoler, som xylitol, sorbitol, maltitol, mannitol eller isomalt. Av dessa är xylitol den bästa ur tandhälsosynpunkt, eftersom bakterierna inte kan bryta ner den alls, den ger med andra ord inte upphov till någon sur miljö. Xylitol har till och med bedömts som så tandvänligt att det fått status i både USA och EU som skyddande mot tandnedbrytning. Men det gäller inte de andra polyolerna. Exempelvis kan Streptococcus mutans rå på både sorbitol och mannitol medan maltitol kan brytas ned av andra bakterier.

De sockerfria produkterna kan dessutom ändå innehålla syror som försurar miljön i munhålan, både i smaksättare och i konserveringsmedel. Den eroderande effekten av vanligt godis är till exempel direkt proportionell mot syrainnehållet, det vill säga att surt godis är mer skadligt mot tänderna än sött godis. Hur syrainnehållet påverkar effekten av sockerfria produkter är dock inte undersökt, konstaterar forskarna. Därför blir deras slutsatser att sockerfria produkter generellt sett är bättre för tänderna, men att det krävs nya välgjorda studier för att studera hur sura tillsatser förändrar deras effekt.

 

 

Källa:

Nadimi H, Wesamaa H, Janket SJ, Bollu P, Meurman JH. Are sugar-free confections really beneficial for dental health? British Dental Journal 2011;211:E15.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch