Svenska patienter får sällan information om fluortandkräm
Vuxna patienter får mycket sällan information om hur de ska använda tandborste och tandkräm.

Svenska patienter får sällan information om fluortandkräm

28 okt 2013
Dela artikeln

Flera studier har visat att svenskar inte alltid har en god kännedom om hur man använder fluortandkräm och varför. Bland annat har en studie från förra året kunnat visa att endast en av tio svenskar har en bra tandborstningsteknik. Trots detta visar en djupintervju av 23 personer som alla arbetar inom tandvården att de mycket sällan talar med sina vuxna patienter om vikten av att använda fluortandkräm och hur den ska användas.

Gruppen som intervjuades bestod av tio tandsköterskor, fyra tandhygienister och nio tandläkare i Göteborg och Uppsala. Det visade sig att barn och ungdomar ofta får information om hur de ska använda tandborste och tandkräm, men att vuxna patienter mycket sällan får den informationen. Tandvårdspersonalen ansåg bland annat att det var lättare att prata om plack och tandtråd än att ta upp frågor om tandborstning och tandkräm. Generella uppfattningar som framkom ur intervjuerna var också att ”Patienter som saknar aktiva kariesangrepp inte behöver upplysas om fluortandkräm” och ”Alla patienter känner redan till allt de behöver veta om fluortandkräm”.

En vanlig uppfattning var också att tandvårdspersonalen skulle hålla sig neutral och inte kunde rekommendera någon särskild tandkräm före någon annan, men om patienten led av känsliga tandhalsar var det dock inget problem. Dessutom var det en vanlig uppfattning att den viktigaste faktorn i valet av tandkräm var smaken.

Forskarna konstaterar att tandvårdspersonal måste inse sin roll som förespråkare för en god oral hälsa och ge ordentlig information om de mest effektiva sätten för patienter att själva skapa en sådan hälsa.

Källa:

Jensen O, Gabre P, Sköld UM, Birkhed D, Povlsen L. ›I take for granted that patients know‹ – oral health professionals’ strategies, considerations and methods when teaching patients how to use fluoride toothpaste. Int J Dent Hygiene 2013, doi: 10.1111/idh.12041.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/idh.12041/abstract;jsessionid
=FB2CB9B4B027E8D6FB02B117422FC6E0.d03t02

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch