Svenskar bäst i Europa på att gå till tandläkaren
Endast 4,6 procent av svenskarna säger sig aldrig ha gått till tandläkaren i vuxen ålder.

Svenskar bäst i Europa på att gå till tandläkaren

20 dec 2013
Dela artikeln

Svenskar är bäst i Europa på att gå till tandläkaren regelbundet under livet. Det visar en sammanställning av den stora europeiska hälsoundersökningen Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe, SHARE, som samlat in data mellan 2006 och 2009 från personer över 50 år.

Enkätundersökningen omfattar drygt 26 500 invånare i de 13 europeiska länderna Danmark, Sverige, Österrike, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Belgien, Holland, Spanien, Italien, Grekland, Tjeckien och Polen.

Bland många frågor i undersökningen fanns frågan ”Har du någonsin gått till tandläkaren regelbundet för kontroll eller tandvård?”. Personer som svarade ”Nej” på den frågan fick även besvara frågan ”Varför?”.
Det visar sig att andelen i befolkningen över 50 år som aldrig gått till tandläkaren varierar kraftigt i Europa. Sverige hamnar, utan konkurrens, högst upp på prispallen när det gäller befolkningens vanor att gå till tandläkaren.

Endast 4,6 procent av svenskarna säger sig aldrig ha gått till tandläkaren i vuxen ålder. Sverige följs av Danmark med 9,5 procent och Tjeckien med 11,2 procent av befolkningen som aldrig besökt tandläkaren.

Betydligt värre är det i södra Europa där mer än halva befolkningen aldrig gått på en kontroll eller fått tandvård. Andelen som svarat att de aldrig gått till tandläkaren är 58,3 procent i Grekland, 56,9 procent i Spanien och 52,5 procent i Italien. Bland dem som undvek att gå till tandläkaren var män och personer med låg socioekonomisk status överrepresenterade.

De främsta anledningarna till att människor inte gick till tandläkaren var att de ansåg att det inte behövdes och att det inte var brukligt att gå till tandläkaren.

Detta är första gången som befolkningens vana att regelbundet besöka en tandläkare har undersökts i flera europeiska länder och studien kan utgöra en bra bas för politiker som vill förändra situationen i de olika länderna, menar forskarna.

Källa:

Listl S, Moeller J, Manski R. A multi-country comparison of reasons for dental nonattendance. Eur J Oral Sci 2013, doi: 10.1111/eos.12096.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eos.12096/abstract

 

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch