Den svenska befolkningen har bäst tandhälsa av alla i den europeiska unionen samt kandidatländerna Turkiet och den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien, FYROM. Det visar en genomgång av resultaten i den så kallade Eurobarometern som genomfördes 2009 på uppdrag av EU-kommissionen. Där intervjuades ett statistiskt representativt slumpmässigt urval av innevånare i de 31 länderna av ett undersökningsföretag.
Tandhälsan mättes i hur stor andel av befolkningen över 45 år som saknade ett funktionellt bett (definierat som att ha färre än 20 egna tänder), hur stor andel som var helt tandlösa samt hur stor andel som upplevde en försämrad livskvalitet beroende på sin tandstatus (mätt i svårighet att äta mat, svårighet att bita, smärta eller ömhet i tänderna, känsla av genans över sina tänder, undvikande av konversationer eller minskat deltagande i sociala aktiviteter).
Svenskarnas tandhälsa visade sig vara bäst av alla genom att prevalensen i befolkningen som hade färre än 20 tänder samt som helt saknade egna tänder var lägst av alla länder, dessutom kom Sverige på fjärde plats när det gäller hur liten andel av befolkningen som upplever en försämrad livskvalitet efter Danmark, Tyskland och Holland.
Forskarna har också grupperat länderna efter deras sociopolitiska välfärdsstatstillhörighet, enligt en modell presenterad 1996 av den italienska forskaren Maurizio Ferrera, något som tydligt visar att den skandinaviska modellen med en generösare och allomfattande välfärd är den som genererar mest tandhälsa eftersom de tre länderna Sverige, Finland och Danmark ligger i topp medan länderna i Östgruppen, som Tjeckien, Estland, Ungern, Polen, Slovakien och Slovenien, ligger i botten.
Guarnizo-Herreno CC, Tsakos G, Sheiham A, Watt RG. Oral health and welfare state regimes: a cross-national analysis of European countries. Eur J Oral Sci 2013; 121: 169–75.