Tandborstning på dagis förbättrar tandhälsan

14 mar 2013
Dela artikeln

Daglig tandborstning på dagis förbättrar dramatiskt barnens tandhälsa, särskilt för barn från mer socioekonomiskt utsatta områden. Det visar en analys av tandundersökningar av över 99 000 femåringar i Skottland mellan 1987 och 2009.

I Skottland infördes 2006 »Childsmile«, ett nationellt barntandhälsoprogram som innebär daglig tandborstning på dagis, övervakad av personalen som också delar ut fluortandkräm som barnen får ta hem och använda hemma. Bakgrunden var data som visade att barn i Skottland drack mest läsk i Europa och de hade också den sämsta tandhälsan.

Forskarna kan nu se en tydlig och långvarig minskning av kariesförekomsten hos femåringarna som startar direkt efter införandet av hälsoprogrammet. De kan också visa att effekten har blivit störst hos barn ifrån socioekonomiskt utsatt områden där kariesindexet d3mft i snitt har sjunkit från 4,5 till 2,8, medan samma förändring bland de bäst bemedlade barnen har gått från 1,5 till 1,1.

Forskarna kan även visa att förändringen i Skottland är unik på de brittiska öarna där ingen liknande sänkning av kariesförekomsten hos barn skedde vare sig i England eller i Wales under samma tid. De arbetar nu på en hälsoekonomisk studie som ska visa kostnaderna för programmet satt i relation till besparingarna kopplade till den förbättrade tandhälsan.

 

Källa:

Macpherson LMD, Anopa T, Conway DI, McMahon AD. National Supervised Toothbrushing Program and Dental Decay in Scotland. J Dent Res 2013; 92: 109–13.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch