Tandemaljen kan förstöras av tävlingssimning

9 apr 2013
Dela artikeln

Tandläkartidningen har tidigare rapporterat om risken för tänderna att simma i för surt poolvatten. Nu kan polska forskare visa att även poolvatten med normalt pH kan innebära en risk för erosion av tandemaljen, vid omfattande kontakt. Det finns nämligen en annan viktig faktor för tänderna och det är mättnadsgraden av hydroxyapatit i poolvattnet.

Forskarna har jämfört en grupp på 62 tävlingssimmare mellan 14 och 16 år gamla, som tränat i mellan sju och tio år och var i bassängen över 19 timmar per vecka, med 69 motionssimmande ungdomar i samma ålder som var i bassängen i mindre än två timmar per vecka. Ungdomarnas tänder undersöktes av en tandläkare som var ovetande om vilka som tävlingssimmade och inte.

Var fjärde tävlingssimmare hade skador på emaljen på minst två framtänder jämfört med var tionde motionssimmare. Tävlingssimmarna hade dessutom sina skador både på framtändernas buckalyta och palatinalyta, medan motionssimmarnas skador enbart fanns på palatinalytan.

Forskarna tog vattenprover från bassängen och analyserade dem med avseende på pH samt jonerna kalcium, fosfat, natrium, kalium, magnesium och klorid samt vattnets mättnadsgrad av hydroxyapatit (Ca10(PO4)6(OH)2, det ämne emaljen är uppbyggd av). Det visade sig att trots att vattnet höll pH 7,2 i snitt hade det för låg halt hydroxyapatit.

Forskarnas slutsats är att långvarig kontakt med poolvatten med för låg mättnadsgrad av hydroxyapatit orsakar skador på tandemaljen på framtändernas utsida. Skadorna på tändernas insida, som förekom hos alla ungdomarna, menar forskarna mest sannolikt kommer ifrån syrainnehållande matvaror, som alla ungdomarna intog.

Källa:

Buczkowska-Radlińska J, Łagocka R, Kaczmarek W, Górski M, Nowicka A. Prevalence of dental erosion in adolescent competitive swimmers exposed to gas-chlorinated swimming pool water. Clin Oral Invest 2013;17:579–83.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch