Tandfossil visar människans närmaste släkting

23 maj 2013
Dela artikeln

En analys av fossiliserade tänder funna i Sydafrika 2008 tillsammans med flera mycket välbevarade skelett har avslöjat en mycket närmare släkting till människan än den berömda förmänniskan Lucy som hittades i östra Afrika 1974. Tänderna tillhör arten Australopithecus sediba som levde där för cirka två miljoner år sedan. De nya uppgifterna publiceras i ett specialnummer av den ansedda tidskriften Science som innehåller flera artiklar om den nya människosläktingen.

Forskarna har jämfört olika karaktäristika hos fossila tänder från en ung man och en vuxen kvinna och jämfört med den tidiga människoarten Homo erectus, liksom med andra arter och även med gorilla. Av 22 specifika karaktäristika har sediba 13 stycken gemensamma med erectus, visar studien.

Forskarna skriver att de nya uppgifterna visar att Australopithecus sediba mycket väl kan vara en mycket nära förfader till den tidiga människan, men att det ännu inte är möjligt att helt otvetydigt fastställa släktskapet.

Källa:

Irish JD, Guatelli-Steinberg D, Legge SS, de Ruiter DJ, Berger LR. Dental Morphology and the Phylogenetic “Place” of Australopithecus sediba. Science 2013, doi:10.1126/science.1233062.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch