Tandkräm direkt på tandköttet nytt sätt att bromsa karies

4 apr 2012
Dela artikeln
Att gnida in tandkräm på tandköttet med fingret efter lunchen kan vara ett enkelt sätt för personer som lätt drabbas av karies att få ett extra tillskott av fluorid utöver det som tandborstningen morgon och kväll ger.

Det kan svenska forskare konstatera efter att undersökt saken noggrant. De lät 16 tandläkarstudenter testa tre olika tandborstningsscheman som innebar tandborstning två gånger per dag, tre gånger per dag eller två gånger per dag plus en ingnidning med tandkräm mitt på dagen. Detta gjordes med två olika tandkrämer, en vanlig och en med högt fluorinnehåll. Studenterna körde varje schema i två veckor med en veckas wash-out-period emellan.

Föga förvånande gav tandkrämen med högt fluorinnehåll högre halter fluor i mun, saliv och plack, men resultatet kunde även visa att det var lika effektivt att smörja in tandköttet med tandkräm som att borsta tänderna en tredje gång. Försökspersonerna fick 3,6 gånger högre halt fluor i saliven med högdos-tandkräm tre gånger om dagen än med vanlig borstning två gånger om dagen.

Forskarna konstaterar att tekniken att tillsätta tandkräm med fingret kan hjälpa kariesdrabbade att hålla koncentrationen av fluor hög i munnen under hela dagen.

 

 

Källa:

Nordström A, Birkhed D. Effect of a third application of toothpastes (1450 and 5000 ppm F), including a »massage« method on fluoride retention and pH drop in plaque. Acta Scand Odont 2012, doi:10.3109/00016357.2011.654238.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch