Tandkräm med låg slipeffekt inte skonsammare mot tänderna

2 feb 2012
Dela artikeln
Det är ingen idé att lägga pengar på speciella tandkrämer som marknadsförs som skonsammare mot tänderna på grund av en lägre slipeffekt, så kallad lågabrasiv tandkräm. De är nämligen inte skonsammare än vanlig tandkräm, däremot kan vissa tandprodukter som innehåller tennfluorid skydda emaljen bättre.

Det kan tyska och schweiziska forskare visa efter att ha jämfört fyra lågabrasiva tandkrämer med åtta vanliga tandkrämer och två tandprodukter innehållande tennfluorid i ett in vitro-försök.
Forskarna demineraliserade humana tandbitar genom att utsätta dem för syrabehandlingar sex gånger om dagen i tio dagar för att simulera ett kraftigt intag av läskedrycker. Tandbitarna fick även bada i tandkrämslösning och borstades två gånger om dagen under samma tid.

Tandkrämerna som ingick i studien var kommersiella produkter som gick att köpa i vanliga affärer. Bland de vanliga tandkrämerna fanns Theramed, Sensodyne och Colgate Dentagard, de lågabrasiva tandkrämerna var Pronamel, Apacare, Biorepair, Chitodent och de tennfluorid-innehållande var Proexpert Gum Protection, Colgate Gel-Kam.

Bäst skydd gav Colgate Gel-Kam som var signifikant bättre än alla andra produkter, medan den andra tennfluorid-innehållande produkten inte var bättre än vanlig tandkräm. Det var heller inte de lågabrasiva tandkrämerna där Biorepair gav sämst skydd mot slitage av alla testade produkter.
Forskarna konstaterar att de skonsamma tandkrämerna inte var bättre än vanlig tandkräm, i vissa fall till och med sämre.

 

 

Källa:

Ganss C, Lussi A, Grunau O, Klimek J, Schlueter N. Conventional and Anti-Erosion Fluoride Toothpastes: Effect on Enamel Erosion and Erosion-Abrasion. Caries Res 2011;45:581-9.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch