Tandläkarbesöken minskar med åldern
Paus på väg till tandläkaren? Paus på väg till tandläkaren?

Tandläkarbesöken minskar med åldern

18 okt 2012
Dela artikeln

I takt med att allt fler svenskar har egna tänder kvar långt upp i åren ökar behovet av årliga tandläkarkontroller. 1972 gick endast 20 procent av alla 70-åringar i Sverige på årliga kontroller medan 2001 var den siffran uppe på hela 80 procent.

Trots denna dramatiska ökning av äldres tandläkarkontroller i ett historiskt perspektiv så blir viljan eller möjligheten till årliga tandläkarkontroller något sämre med åren i en och samma patientgrupp. Det visar en svensk-norsk enkätstudie som har följt över 4000 svenskar födda 1942 från att de fyllde 50 år 1992 fram tills de fyllde 65 år 2007.

Vid 50 års ålder gick 93 procent årligen till tandläkaren, men vid 65 års ålder hade den siffran sjunkit till 87 procent, en liten men signifikant minskning. De som i första hand behöll sin vana att gå till tandläkaren var gifta kvinnor som saknade några tänder och upplevde att de fått god vård tidigare. De som inte gått på regelbundna kontroller som barn eller som hade sjukhusvårdats som barn eller inte upplevde några större tandproblem tillhörde gruppen som i högre utsträckning inte gick på årliga kontroller. Minskningen i tandläkarkontroller var tydlig i alla subgrupper som män/kvinnor, gifta/ogifta och svenskar/invandrare, den var dock överlag större i socioekonomiskt utsatta grupper.

Nedgången sammanfaller i tid med neddragningen i tandvårdsförsäkringen 1991 då högre patientavgifter infördes och forskarna kan inte avgöra i hur stor utsträckning dessa förändringar bidragit till minskningen.

 

Källa:

Åstrøm AN, Ekback G, Nasir E, Ordell S, Unell L. Use of dental services throughout middle and early old ages: a prospective cohort study. Com Dent Oral Epid 2012, doi: 10.1111/j.1600-0528.2012.00709.x.

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch