De har jämfört 54 patienter med ätstörningar med lika många friska personer. Snittåldern på patienterna var 21,5 år med en spännvidd från 10 år till 50 år. På grund av ätstörningarna får de drabbade ofta låg salivutsöndring och självframkallade kräkningar sliter hårt på emaljen vilket resulterar i karakteristiska symtom.
Forskarna kan visa att om tandläkaren håller utkik efter fem av dessa symtom och tecken som är mer vanligt förekommande hos personer med ätstörningar så finns det en skaplig chans att kunna hitta dem. Det handlar om symtom som tandproblem (oddskvot 4,1 för personerna med ätstörningar över friska), munsveda (oddskvot 14,2), torra eller spruckna läppar (oddskvot 9,6), tanderosion (oddskvot 8,5), samt ovanligt bra munhygien (oddskvot 1,1). Med dessa parametrar går det att plocka ut de drabbade med ganska hög säkerhet. Metoden gav en sensitivitet på 83 procent och en specificitet på 79 procent.
Johansson AK, Norring C, Unell L, Johansson A. Eating disorders and oral health: a matched case–control study. Eur J Oral Sci 2012;120:61–8.