Tandläkare kan hitta personer med ätstörningar

15 mar 2012
Dela artikeln
För att kunna behandla patienter som lider av ätstörningar så tidigt som möjligt är det viktigt att kunna identifiera och diagnostisera dem tidigt och här kan tandläkare bidra. Det menar i alla fall några svenska forskare som har undersökt vad som karaktäriserar personer med ätstörningar ur ett dentalt perspektiv.

De har jämfört 54 patienter med ätstörningar med lika många friska personer. Snittåldern på patienterna var 21,5 år med en spännvidd från 10 år till 50 år. På grund av ätstörningarna får de drabbade ofta låg salivutsöndring och självframkallade kräkningar sliter hårt på emaljen vilket resulterar i karakteristiska symtom.

Forskarna kan visa att om tandläkaren håller utkik efter fem av dessa symtom och tecken som är mer vanligt förekommande hos personer med ätstörningar så finns det en skaplig chans att kunna hitta dem. Det handlar om symtom som tandproblem (oddskvot 4,1 för personerna med ätstörningar över friska), munsveda (oddskvot 14,2), torra eller spruckna läppar (oddskvot 9,6), tanderosion (oddskvot 8,5), samt ovanligt bra munhygien (oddskvot 1,1). Med dessa parametrar går det att plocka ut de drabbade med ganska hög säkerhet. Metoden gav en sensitivitet på 83 procent och en specificitet på 79 procent.

 

Källa:

Johansson AK, Norring C, Unell L, Johansson A. Eating disorders and oral health: a matched case–control study. Eur J Oral Sci 2012;120:61–8.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch