Tandtråd varannan dag inte tillräckligt
Det krävs en ordentlig rengöring minst var 24:e timme för att hålla tandköttsinflammationen borta.

Tandtråd varannan dag inte tillräckligt

24 okt 2013
Dela artikeln

Att noggrant göra rent tänder och mellanrum mellan tänderna med tandborste och tandtråd varannan dag är inte tillräckligt för att hålla rent från inflammation i tandköttet, gingivit. Det kan brasilianska forskare visa efter att ha lottat 52 universitetsstudenter till en av fyra rengöringsfrekvenser 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar eller 72 timmar.

Efter 30 dagar undersöktes studenterna av tandläkare som inte visste vem som rengjort hur. Resultatet visar att de som rengjort tänderna två gånger om dagen hade tecken på gingivit kring, i snitt, åtta procent av sina tänder. Motsvarande siffra för de som rengjort tänder en gång om dagen var 13 procent, medan de som väntade 48 timmar respektive 72 timmar mellan gångerna hade tecken på gingivit kring 26–27 procent av sina tänder.

Forskarnas slutsats är att det krävs minst en ordentlig rengöring var 24:e timme för att hålla tandköttsinflammationen borta hos i övrigt friska personer.

Källa:

Pinto TMP, de Freitas GC, Dutra DA, Kantorski KZ, Moreira CH. Frequency of mechanical removal of plaque as it relates to gingival inflammation: a randomized clinical trial. J Clin Periodontol 2013; 40: 948–54.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12135/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
  1. Kommentar från Jörgen Thorson 26 oktober 2013:

    Tandtråd ja tack! Låt våra ungdomar lära sig använda tandtråd i mkt högre grad! Låt profylaxpersonal i mkt högre grad instruera i tandtrådanvändning, helst med fingrarna för de som vill hålla rent på bästa möjliga sätt! Friskare gingiva, mindre approximalkaries, och mindre skattepengar till reparativ tandvård i framtiden!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch