Telefonappar för tandreglering sällan validerade
En brittisk tandreglerare hittade elva appar för ortodontister och åtta för patienter som handlade om ortodonti.

Telefonappar för tandreglering sällan validerade

29 okt 2013
Dela artikeln

Det finns gott om små program, så kallade appar, till smarta telefoner som hanterar olika frågor kring tandreglering. Det kan en brittisk tandreglerare rapportera efter att ha sökt igenom marknaden med smarta telefoner med olika operativsystem och sökord som ”tandställning” och ”ortodontist”. Totalt hittade han elva appar för ortodontister och åtta stycken för patienter som uppfyllde de ganska hårda inklusionskriterierna som innebar att det direkt skulle handla om ortodonti och inget annat. Alla apparna som hittades var för operativsystemen Apple eller Android.

Bland apparna som vände sig till professionella var tre kopplade till vetenskapliga kongresser (AAO, DGKFO och NESO) och ytterligare tre var till för att komma åt innehållet i ortodontiska tidskrifter (Intl Assoc for Orthodontics, Orthodontic Products och The Progressive Orthodontist). Appar kopplade till kommersiella produkter var också tre till antalet (Carriere Ortho 3D, FAQ Fix och Wired Orthodontics) medan det slutligen fanns två appar för att analysera förhållandet mellan tänders storlek och positioner (Bolton Calc och iModel Analysis). Alla appar utom Bolton Calc var gratis att ladda ned.

Majoriteten av de åtta apparna för patienter var i stället inriktade på att påminna om att justera tandställningen. Det fanns fyra sådana appar (Brace Accelerator, Rubber-band Reminder, Align on Time och Smile Mission). Två appar innehöll information om tandställningar och instruktioner om vad patienten kan göra om något går fel (iBraces Help och Straighten Me). En app gjorde det möjligt att följa förändringen av tandregleringen över tid genom att patienten tar foton på sina tänder med jämna mellanrum (My Braces), och slutligen fanns det även en app från en tillverkare av tandställningar (3M Incognito). För patienter var hälften av apparna gratis medan resten kostade en liten summa att ladda ned.

Apparna kan vara mycket användbara både för kliniker och patient, menar forskaren, men i dagsläget är det få appar vars information är oberoende och ännu färre har ett validerat innehåll, vilket gör det besvärligt för tandläkare att rekommendera dem.

Källa:

Singh P. Orthodontic apps for smartphones. J Orthod 2013; 40: 249–55.

http://jorthod.maneyjournals.org/content/40/3/249.abstract.html?etoc

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Relaterade artiklar

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch