Testosteron under fostertiden ökar tandstorleken

13 jun 2013
Dela artikeln

Det manliga könshormonet testosteron påverkar storleken på både mjölktänder och permanenta tänder redan i fosterlivet. Det kan brittiska och australiensiska forskare visa efter att ha genomfört en ganska klurig studie.

Forskarna har gjort avgjutningar av tänderna på 134 flickor mellan fyra års ålder till 16 års ålder och mätt dessa med en utrustning som klarar att mäta skillnader på 0,01 mm.
Men det var inte vilka flickor som helst utan den ena tvillingen i tvillingpar där 52 stycken var enäggstvillingar, 39 stycken tvåäggstvillingar där båda tvillingarna var flickor och slutligen 43 stycken tvåäggstvillingar där den andra tvillingen var en pojke. På så vis kunde forskarna jämföra om det var någon skillnad på tandstorleken hos flickor som varit utsatta för testosteron från sin tvillingbror och flickor som inte hade exponerats för det manliga könshormonet under fosterlivet. Och det var det.

Flickor som hade en tvillingbror hade signifikant större tänder, både mjölktänder och permanenta tänder. Störst effekt var det på de permanenta tänderna som i snitt var uppåt sex procent större hos de flickor som hade en tvillingbror.

Forskarna konstaterar att fyndet att flickor från tvåkönade tvillingpar har signifikant större tänder dels visar att testosteron påverkar tandanlagen och dels ger ett starkt stöd åt den så kallade tvilling testosteron transfer (TTT) hypotesen.

Källa:

Ribeiro DC, Brook AH, Hughes TE, Sampson WJ, Townsend GC. Intrauterine Hormone Effects on Tooth Dimensions. J Dent Res 2013;92:425-31.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch