Tidigare smärta främsta skälet till ungas tandvårdsrädsla

23 feb 2012
Dela artikeln
Orsaken till att ungdomar utvecklar tandvårdsrädsla ligger inte så mycket i deras personlighet som i tidigare smärtsamma erfarenheter i tandläkarstolen. Det kan forskare från Jönköping och Göteborg konstatera efter att de undersökt frågan bland 15-åriga skolelever i Jönköping.

Syftet med undersökningen var att undersöka sambandet mellan tandvårdsrädsla och de olika så kallade temperamenten blyg, känslosam, social, aktiv och impulsiv som kan beskriva grunden för en människas personlighet.

Forskarna besökte tolv klasser i årskurs nio vid fyra högstadieskolor i Jönköping där drygt 200 elever fick svara på frågor i enkätform. Totalt bedömdes 14 elever, eller 6,5 procent, lida av tandvårdsrädsla, vilket var färre än förväntat. En majoritet av de med tandvårdsrädsla var flickor.
Visserligen visade sig elever med tandvårdsrädsla i högre grad vara både känslosamma och impulsiva, men det kunde bara förklara en mycket liten del av tandvårdsrädslan. I stället var det tidigare negativa erfarenheter med smärtsamma tandläkarbehandlingar som var den viktigaste faktorn för ungdomarnas rädsla, visar undersökningen.

 

Källa:

Stenebrand A, Wide Boman U, Hakeberg M. Dental anxiety and temperament in 15-year olds. Acta Odont Scand 2012; doi: 10.3109/00016357.2011.645068.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch