TNF-alfahämmare hjälper mot både reumatism och parodontit

forskning 2 sep 2014
Dela artikeln

Reumatoid artrit och parodontit är båda kroniska inflammatoriska sjukdomar som också har många andra kliniska och patologiska likheter. Det är också visat att patienter med reumatoid artrit med ledförstörelse i högre grad var drabbade av parodontit, precis som att patienter med måttlig till svår parodontit hade en högre prevalens för reumatoid artrit. Fynd som talar för att det kan finnas likartade mekanismer i botten.

Reumatoid artrit behandlas framgångsrikt med anti-TNF-behandling och nu ville japanska forskare kontrollera vilken effekt TNF-alfahämmaren adalimumab (Humira) hade på RA-patienters tandstatus.

De följde därför 20 patienter med RA som tidigare aldrig hade behandlats med TNF-alfahämmare från behandlingsstart och tre månader framåt. Det visade sig att förutom att RA-patienterna förbättrades ordentligt i sin reumatism så fick de bättre parodontala värden. De fick en signifikant minskning av det gingivala indexet, av antalet ställen med blödande tandkött och av sonderingsdjupet vid mätning av tandfickor. Däremot påverkades inte förekomsten av plack.

Forskarna kan också visa att nio av 495 undersökta serumproteiner minskade signifikant under den tre månader långa behandlingen. Något som kan ha betydelse, men det kräver mer forskning för att slå fast.

Källa:

Kobayashi T, Yokoyama T, Ito S, Kobayashi D, Yamagata A, Okada M, Oofusa K, Narita I, Murasawa A, Nakazono K, Yoshie H. Periodontal and serum protein profiles in patients with rheumatoid arthritis treated with tumor necrosis factor inhibitor adalimumab. J Perio 2014,  doi:10.1902/jop.2014.140194

http://bit.ly/1peNjfV

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch