Undervisning kan minska gingivit hos gravida
Många kvinnor drabbas av allt svårare inflammation i tandköttet ju längre graviditeten går.

Undervisning kan minska gingivit hos gravida

6 feb 2014
Dela artikeln

En grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan på åtta veckor signifikant minska alla kliniska tecken på gin­givit hos drabbade gravida kvinnor. Det kan amerikanska forskare visa efter att ha testat metoden på 120 gravida kvinnor i 16:e till 24:e graviditetsveckan.

Gingivit är ett vanligt problem under graviditeten där många kvinnor drabbas av allt svårare inflammation i tandköttet ju längre graviditeten går. Utvecklingen har kopplats samman med förändringar i nivåerna av könshormoner under graviditeten och gingiviten går väldigt ofta tillbaka efter förlossningen. Men inflammationen har också kopplats till utfallet av graviditeten och betraktas som en riskfaktor bland annat för att föda för tidigt.

Kvinnorna i studien undersöktes av en tandläkare som konstaterade gingiviten och de fick en rensning med ultraljud och manuell skrapning av tänderna. De fick sedan individuellt anpassad undervisning om oral hygien som upprepades efter fyra veckor. Forskarna ville betona egenvårdsaspekten och gav vid det första besöket kvinnorna ett egenvårdspaket med tandvårdsprodukter som de skulle använda hemma. Där fanns en eltandborste, tandkräm med tennfluorid, tandtråd, munsköljmedel innehållande cetylpyridin samt en informations-DVD.

Efter åtta veckor hade förekomsten av plack och gin­givit minskat signifikant och på motsvarande sätt hade även sonderingsdjup och klinisk fästenivå förbättrats signifikant. Forskarna kunde även se en tendens till minskad förekomst av för tidigt födda barn hos de behandlade kvinnorna, men studien var inte gjord för att mäta detta utan forskarna efterlyser större kliniska studier.

Källa:

Geisinger ML, Geurs NC, Bain JL, Kaur M, Vassilopoulos PJ, Cliver SP, Hauth JC, Reddy MS. Oral health education and therapy reduces gingivitis during pregnancy. J Clin Periodontol 2013; doi: 10.1111/jcpe.12188.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12188/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch