Ungdomar föredrar laser trots längre behandlingstid och lukt

27 sep 2012
Dela artikeln

Två av tre ungdomar skulle föredra att framtida kaviteter rensades med erbium-laser (Er:YAG) istället för med borr. Det är resultatet av en svensk studie som undersökt 35 ungdomar mellan 14 och 18 år gamla som alla skulle extrahera båda de två första främre kindtänderna.

Före extraktionen genomförde forskarna försöket där de rensade ett påhittat kariesangrepp med bredden 1,2 mm på var och en av de båda tänderna. Slumpvis gjordes den första insatsen med laser eller borr varefter den andra tanden behandlades med den återstående metoden.

Ungdomarnas puls mättes före och efter varje behandling och efteråt fick de också svara på ett antal frågor.

Själva behandlingstiden var väsentligt längre för lasern som i snitt krävde 59 sekunders behandling jämfört med 16 sekunder för borren. Den uppmätta ljudnivån var endast marginellt högre för borren, men en majoritet av ungdomarna upplevde en tydlig skillnad till laserns fördel. De tyckte också att lasern luktade signifikant mer.

Två av tre ungdomar upplevde att lasern var minst obehaglig och skulle föredra att framtida eventuella kariesangrepp skulle behandlas med laser istället för borr.

Källa:

Mosskull Hjertton P, Bågesund M. Er:YAG laser or high-speed bur for cavity preparation in adolescents. Acta Odont Scand 2012, doi:10.3109/00016357.2012.700064.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch