Utåtagerande barn har färre kariesangrepp
Forskarna analyserade sam­bandet mellan utåt­age­ran­de beteende som hyperaktivitet, och trots med kariesförekomst. Foto: Colourbox

Utåtagerande barn har färre kariesangrepp

forskning 14 aug 2014
Dela artikeln

Helt tvärtemot forskarnas hypotes visade en studie av 239 brasilianska tvillingar en liten, men väldigt tydlig, negativ korrelation mellan utåtagerande beteende och karies.

Tvillingarna, som var mellan tre och åtta år gamla, kom från familjer med låg socioekonomisk status boende i staden Montes Claros med lågt fluorinnehåll i vattnet. Enligt föräldrarna hade 91 procent av barnen aldrig varit hos tandläkaren. 84 av tvillingarna var enäggstvillingar medan 155 var tvåäggstvillingar.

Barnens tänder undersöktes av två tandläkare, halten av mutans streptokocker i saliven mättes och barnens preferens för söta smaker kontrollerades med hjälp av ett särskilt test för detta. Föräldrarna fick även fylla i en 28-punkters beteendeutvärdering för varje barn som sedan användes tillsammans med övriga data i en statistisk tvillinganalys.

Forskarna analyserade sam­bandet mellan utåt­age­ran­de beteende som hyperaktivitet, impulsivitet, aggressivitet, motsträvighet och trots med kariesförekomst. Och resultatet förvånade. Av 16 undersökta faktorer, både genetiska och miljöbetingade, pekade samtliga på ett negativt samband och 13 av dem var statistiskt signifikanta.

Forskarna kan dessutom visa att preferens för söta smaker inte korrelerade med kariesförekomst och kan alltså inte heller förklara resultatet. De presenterar ett antal mer eller mindre spekulativa hypoteser, men tvingas konstatera att de inte kan förklara varför utåtagerande barn har en lägre förekomst av karies.

Källa:

Lorber MF, Smith Slep AM, Heyman RE, Bretz WA. Child externalizing behavior problems linked to genetic and non-genetic variation in dental caries. Caries Res 2014; 48:
475–81.

http://bit.ly/U9irnn

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch