Världens äldsta tandfyllning kan vara hittad
En hörntand i en 6 500 år gammal käke ser ut att ha blivit lagad med bivax.

Världens äldsta tandfyllning kan vara hittad

20 dec 2012
Dela artikeln

Resterna av ett av världens äldsta dentalingrepp kan ha hittats i en grotta nära byn Lonche i norra Slovenien. Fyndet består av en bit av en käke med kvarsittande tänder där en hörntand ser ut att ha blivit lagad – med bivax.

Analyser visar att käken är cirka 6 500 år gammal och sannolikt har tillhört en man som var mellan 24 och 30 år gammal när han dog. Även bivaxets ålder analyserades och det befanns vara lika gammalt vilket gör att forskarna misstänker att det är fråga om en förhistorisk lagning.

Det är känt att bivax användes under antiken vid sammanfogningar och att det har en extremt god kemisk stabilitet eftersom det är uppbyggt av långa kedjor av vaxestrar, omättade och mättade n-alkaner, diestrar och hydroxyestrar.

Forskarna kan dock inte med hundraprocentig säkerhet säga att bivaxet placerats i tanden i syfte att reparera den, men om det gjort det så skulle det vara det tidigaste kända exemplet på en fyllning i världshistorien.

Källa:

Bernardini F, Tuniz C, Coppa A, Mancini L, Dreossi D, Eichert D, Turco G, Biasotto M, Terrasi F, De Cesare N, Hua Q, Levchenko V. Beeswax as Dental Filling on a Neolithic Human Tooth. PLoS ONE 2012;7:e44904. doi:10.1371/journal.pone.0044904.

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch