Fluorberikad mjölk används i Sverige både i skolor och förskolor för att förhindra kariesangrepp hos barnen och har föreslagits som ett sätt att motverka rotkaries hos äldre (se Tandläkartidningen nr 15/2011, sid 58).
Nu kan amerikanska forskare visa att temperaturen på mjölken har betydelse för hur effektiv den är.
I ett in vitro-försök på humana emaljprov som preparerats och givits konstgjorda kariesskador undersökte de effekterna av fluorberikad mjölk i olika koncentrationer och temperaturer. Effekten mättes i emaljprovens mikrohårdhet på ytan med en särskilt apparat före och efter behandling.
Föga förvånande ökade hårdheten med ökande fluorkoncentration i mjölken. Intressantare, menar forskarna, var att effekten även ökade med ökande temperaturer så att 60-gradig mjölk var effektivare än 22-gradig mjölk som i sin tur var effektivare än mjölk som var fyra grader.
Forskarna poängterar att in vitro-försök ofta överskattar effekten in vivo och menar att fyndet därför måste visas i ett kliniskt försök, men om det bekräftas kliniskt kan det bli aktuellt att servera den fluorberikade mjölken varm.
Lippert F, Martinez-Mier EA, Soto-Rojas AE. Effects of fluoride concentration and temperature of milk on caries lesion rehardening. J Dent 2012:40(10);810-3.