Xylitol saknar effekt i områden med låg kariesprevalens

24 maj 2012
Dela artikeln

Trots en dokumenterad kariessänkande effekt på runt 50 procent är det ingen idé att använda xylitol för att försöka sänka kariesförekomsten i grupper av barn som redan har en låg kariesprevalens. Det konstaterar finska forskare efter sin fyra år långa studie omfattande praktiskt taget samtliga fjärdeklassare i den finska staden Kotka, 13 mil öster om Helsingfors. Staden har en hög fluorhalt i mark och vatten vilket gör att barnen generellt sett har en betydligt lägre kariesförekomst än det finska riksgenomsnittet.

I den randomiserade, dubbelblinda och kontrollerade studien lottades 21 skolklasser till en av fem olika grupper där barnen fick sugtabletter med antingen xylitol eller erytritol varje skoldag, tre gånger om dagen i antingen ett eller två år, den femte gruppen var en kontrollgrupp som inte fick några tabletter.

När forskarna analyserade resultatet av de cirka 500 barnen som följdes upp fyra år efter studiestart kunde de bara konstatera att ingen av behandlingarna hade haft någon effekt på kariesrisken hos barnen.

Källa:

Lenkkeri AMH, Pienihäkkinen K, Hurme S, Alanen P. The caries-preventive effect of xylitol/maltitol and erythritol/maltitol lozenges: results of a double-blinded, cluster-randomized clinical trial in an area of natural fluoridation. Int J Paed Dent 2012;22:180–90.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch