Att göra gott gör gott
På två veckor extraherade Macarena Magunacelaya ett par hundra tänder. På två veckor extraherade Macarena Magunacelaya ett par hundra tänder.

Att göra gott gör gott

4 apr 2012
Dela artikeln
Resan som volontär till Zimbabwe är bland det bästa Macarena Magunacelaya har gjort i sitt liv.

Macarena Magunacelaya är tandläkare på Distriktstandvården i Sundbyberg. I februari åkte hon till Zimbabwe som volontär med Tandläkare utan gränser. På två veckor extraherade hon ett par hundra tänder och ljushärdade en lagning med UV-strålar från solen när det blev elavbrott.
– Det var jättemycket jobb, men en av de bästa sakerna jag har gjort i mitt liv, berättar hon.

Tandläkare utan gränser bildades för ett par år sedan och har ordnat resor för tandläkare och tandvårdspersonal sedan 2010. Macarena anmälde sitt intresse i början, men det blev inte av att åka då.
– I år fick jag veta att någon hade hoppat av en resa i februari och jag fick följa med med kort varsel.

Det var en strapatsrik resa. Redan på väg från flygplatsen i Harare till byn Mutambara där hon skulle jobba uppstod det problem.
– Det var inte så långt, men vi blev stoppade av polisen kanske 15 gånger så bilresan tog tio timmar.

När de till slut kom fram till huset de skulle bo i, möttes de av kackerlackor och spindlar.
– Jag var trött och tänkte »varför är jag här?«, berättar Macarena.
Men när hon hade jobbat några timmar, förstod hon varför hon var där.
– Det var så vänliga och snälla människor och de var så tacksamma. En del var så fattiga att en 14-åring kunde se ut som en nioåring. Jag kände att de behövde mig och att jag gjorde skillnad.

[slideshow]

Långa köer

Första veckan jobbade hon tillsammans med en svensk tandsköterska och andra veckan kom en svensk tandläkare till. Hon jobbade på en tandvårdsklinik med ett behandlingsrum. I vanliga fall var tandvården alldeles för dyr för de flesta, så köerna var långa när volontärerna erbjöd gratis vård. Patienterna tog aldrig slut, men de väntade tålmodigt på sin tur.

Stora delar av vården gavs på en pinnstol ute i väntrummet. Det var i första hand extraktioner, för många hade karies och pulpit. Sammanlagt extraherade volontärerna i Mutambara uppåt 400 tänder på två veckor.

När det gick gjorde Macarena även en del kompositfyllningar. Det fanns en borr och en härdlampa, men elen fungerade bara ibland.
– En gång när jag skulle härda sista tanden tog elen slut. Jag försökte härda klart med en ficklampa och det blev nästan bra, men patienten fick härda tanden lite till ute i solen, berättar hon.
– Den blev jättefin, lägger hon till lite stolt.

Volontärerna åkte också runt till skolor en dag. De delade ut tandborstar och visade barnen hur de skulle borsta.
Barnen trodde att läsk var bra för tänderna, berättar Macarena.

Enkelt men hemtrevligt

Volontärerna bodde i ett enkelt hus. Ibland fanns det rinnande vatten, men man fick fylla behållare eftersom vattnet ofta tog slut. Toalett fanns, men den gick inte att spola, utan man fick hälla på vatten med en hink. Hushållerskan Joyce gjorde så gott hon kunde för att huset skulle vara hemtrevligt. Hon lagade både lunch och middag åt volontärerna.

Under veckorna i Mutambara jobbade Macarena tillsammans med tandsköterskan Raymond, som arbetade på kliniken. En dag fick hon följa med honom hem.
– Han bodde hos släktingar i en hydda utan el eller vatten, och då förstod jag att det enkla huset som vi bodde i nog var ett av de finaste som fanns i byn.

Nytt perspektiv

Man tar mycket för givet. Det är nyttigt att få se allting från ett annat perspektiv, tycker Macarena.
– Det är bra att få se att man kan vara så lycklig med nästan ingenting, säger hon.
– Här i Sverige har vi det lyxigt. Det ska vi vara tacksamma för. Det är detta som är undantaget i världen, inte den enklare nivån som finns i Zimbabwe, säger hon.
– I Zimbabwe märkte jag att jag hade förlorat mig själv litegrann.

Stannar i Sverige

Macarena Magunacelaya flyttade till Sverige från Chile 2007. Hon var färdigutbildad tandläkare och Socialstyrelsen ansåg att utbildningen var likvärdig de europeiska utbildningarna. När hon hade läst svenska i ett år, fick hon därför tenta av olika ämnen på Karolinska institutet under fem dagar.
– Det var en jättetuff vecka och jag visste inte hur det hade gått, men efter ett par veckor fick jag besked att jag hade klarat tentorna.
Sedan gjorde hon sex månaders praktik på folktandvården i Bollnäs och Ljusdal.

Macarena flyttade till Sverige för kärlekens skull, men när hon hade klarat av allting tog kärleken slut.
– Det kändes dumt att åka hem, för jag hade jobb och kompisar – och ett liv, så jag blev kvar i Sverige, berättar hon.

Fakta: Tandläkare utan gränser

* Tandläkare utan gränser är en ny organisation som ordnade sin första resa för volontärer 2010.

* Den 17 mars valdes en ny styrelse: Nikoo Bazsefidpay (ordförande), Maria Lundmark (vice ordförande och sekreterare), Farshid Samie (kassör), Biniyam Wondimu, Conny Abrahamsson, Lena Irwe och Pardis Momeni.

* Webbplats: www.tandlakareutangranser.se

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Michael Melanson, Macarena Magunacelaya

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch