Annons

Annons

Få regioner satsar på anställda över 65 år

Endast var femte region gör någon form av satsning på att få sina anställda att arbeta vidare efter pensionsåldern. Detta enligt en enkät i samband med Tjänstetandläkarnas löne­statistik för år 2021.

Folktandvården i fyra regioner: Stockholm, Sörmland, Kalmar och Västerbotten har olika erbjudanden till sina anställda över 65 år. De första tre med olika varianter på att gå ned i arbetstid med en lön som motsvarar 10 procent mer i arbetstid. I Västerbotten har man en dialog och gör individuella anpassningar.

Anna Cestar Tjänstetandläkarna

Anna Cestar


– På många håll behåller man pensionärer på timme, något som kan vara mycket förmånligt för både arbetstagare och arbetsgivare, säger Anna Cestar, ombudsman vid Tjänstetandläkarna.
Från och med det år man fyller 66 år betalar arbetsgivaren endast en tredjedel av arbetsgivaravgiften.
– Men dessvärre märker vi ofta att denna kostnadsbesparing sällan kommer våra medlemmar till del, säger Anna Cestar.

”Det är märkligt med tanke på att behovet är så stort av erfarna och kunniga tandläkare.”

Hon ser avsaknaden av satsningar på äldre arbetstagare som oroande med tanke på framtida bemanning, och den förändrade lagstiftningen för pensionsålder.
– Det är märkligt med tanke på att behovet är så stort av erfarna och kunniga tandläkare.
Socialstyrelsens statistik för legitimerade tandläkare visar att andelen som är över 65 år ökar från år till år. År 2020 var två av fem legitimerade tandläkare över 65 år. Det är över 7 000 personer. Sett till ålderskurvan i Sveriges befolkning bör ungefär hälften av dessa vara under 75 år, och en fjärdedel under 70 år.

”De känner att de verkligen behövs, både till handledning av de unga nya och för att hjälpa oss med vårt ansträngda vårdläge.”

Anna-Maria Stenlund Berggren

Anna-Maria Stenlund Berggren


I artikeln nedan kan du läsa om hur det kan fungera att trappa ned i arbetstid för den som fyllt 65 år. I Västerbotten har man i stället satsat på att ha en dialog med den som funderar på pension.
– Vi erbjuder medarbetaren att fortsätta arbeta efter pension utifrån egna önskemål om när och var hen vill arbeta. Många tycker det är trevligt och stimulerande att arbeta kvar inom organisationen. De känner att de verkligen behövs, både till handledning av de unga nya och för att hjälpa oss med vårt ansträngda vårdläge, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, Områdeschef tandvård, Region Västerbotten.

Han ville inte sluta tvärt

I stället för att sluta tvärt vid 65 år har Niklas Öberg valt att trappa ned och jobba deltid. På så sätt kan han ha en fot kvar i arbetslivet och stötta kollegor med sin erfarenhet och tid, men ändå få ordentligt med tid för återhämtning.
Vid Fridhemsplan i Stockholm finns Sveriges största tandvårdsmottagning. Utanför brusar S:t Eriksgatan i stadskvarter som nästan aldrig sover. Kliniken har öppet årets alla dagar och tar emot både akuta och bokade besök. Här arbetar Niklas Öberg som allmäntandläkare.

Niklas Öberg tandläkare

Niklas Öberg


Planen var egentligen att gå i pension strax efter 65-års­dagen i augusti förra året, efter att ha arbetat över 40 år inom Folktandvården Stockholm. Men så kom pandemin.
– Vi blev deltidspermitterade och gick ner i tid till 60 procent. Jag arbetade onsdag till fredag och tyckte att det fungerade ganska bra. Fredagar är en underbar dag på jobbet, och på söndagar behöver man inte känna att det är dags att gå till jobbet på måndagen.
För anställda inom Folktandvården Stockholm finns en möjlighet att trappa ner i tid efter att de fyllt 65 år. I nuläget är det tre personer som valt att göra detta. Antingen arbetar man 60 procent med 70 procent av lönen, eller 80 procent med 90 procent av lönen. Niklas Öberg tycker dock att 60 procent är ganska behagligt.
– Det är första gången sedan lekskolan som jag har fler lediga än aktiva dagar.
Även hans fru har gått ned i arbetstid, och de är nu lediga tillsammans lördag till onsdag.

Bättre återhämtning

Niklas Öberg tycker att det fungerar bra att arbeta deltid. Det blir en bättre återhämtning under de lediga dagarna, och mindre stress under de dagar han arbetar.
– Man behöver mer än tre dagar för att hetsa upp sig.
Han tycker att arbetet ibland har varit slitigt med det inrutade schemat där varje minut är planerad.
– Jag hade tänkt sluta vid 65, men jag såg andra som gick ner i tid, och jag tänkte att det kan vara bra att ha kvar sina gamla kollegor ett tag till.

”Det känns bra att arbeta vidare och hjälpa till att stötta kollegor.”

Så han kom överens med sin chef om att arbeta vidare på deltid i två år. Han har dock inte upplevt att informationen från arbetsgivaren har varit så tydlig om de möjligheter som finns för anställda efter 65 år.
Han har mycket erfarenhet att dela med sig av. Tidigare i karriären har han nischat sig på att operera bort visdomständer, han har varit klinikchef och fackligt engagerad både lokalt och centralt inom Tjänstetandläkarna, och arbetat vid 20 olika kliniker i Stockholmsregionen.
– Det känns bra att arbeta vidare. Att jag kan hjälpa till att stötta kollegor, och att jag får träffa människor varje dag, både patienter och kollegor.
Han ser egentligen inga nackdelar med att arbeta deltid.
– Möjligen att jag förväntas ha samma mängd patienter som på heltid, men vi hanterar det och det finns en förståelse från klinikledningen. Min chef är jättebra. Man måste ha en bra chef för att tycka att det ska vara värt att jobba vidare.

Upptäck mer