Annons

Annons

Hållbar tandvård 2022-09-20

Först i Sverige med egen solcellspark

Mikael Saksi och lagotto­valpen Bosse tar sin dagliga eftermiddagsrunda för att titta till husses solcellspark.

Foto: Staffan Gustavsson

Mikael Saksi, tandläkare i ­Norrköping, blev för åtta år sedan den första privatpersonen i Sverige att äga en solcells­park.

Under våren 2022 har lagotto­valpen Bosse och 66-årige tandläkaren Mikael Saksi funnit både varandra och en ny dagsrutin. Runt klockan fem varje eftermiddag lämnar de gårdsplanen på Gisselö gård, cirka två mil utanför Norrköping, för en promenad i Vikbo­landets vackra slättlandskap. Rundan är alltid densamma. I gårdagens fot- och tasspår tar de riktning söderut mot en bergknalle som reser sig upp ur den bördiga betesmarken. På andra sidan kullen väntar en av Östergötlands största solcells­parker som Bosses husse uppförde 2015.

Mikael Saksi

– Solcellsparken är inte bara en ekonomisk investering, utan ett sätt för mig att bidra till ett bättre klimat. Energi, olja och gas har hamnat i fokus den senaste tiden, men för mig är det självklart att energi ska produceras där den används, förklarar Mikael Saksi.

– Och även om det går att följa solcellernas produktion digitalt så gillar jag och Bosse att promenera bort till parken.

Norrköping har varit Mikaels hemkommun i över 30 år, men det var på en gård i Tornedalen vid svenskfinska gränsen som han växte upp med sin mormor och morbror. De första åren i arbetslivet arbetade han på Tullverket i Luleå med gränsbevakning, och efter ett par år flyttade han till Stockholm där han utbildade sig till tulltaxerare. Efter drygt ett halvår i yrket hade han fått nog av pappersvändande och företagsbesök, och sökte in på tandläkarutbildningen.

– På den här tiden låg tandläkarutbildningen på Holländargatan, och eftersom vi var den sista klassen som examinerades där i december 1983 blev vi flitigt dokumenterade med kamera.

– Efter examen ville jag tillbaka norrut, men det var svårt att hitta jobb. Jag fick nys om ett jobb i Västtyskland och bestämde mig, tillsammans med min fru Bärbel, för att ge det en chans.

Driver tandvårdsklinik

Efter 2,5 år gick flyttlasset till Norrköpings kommun och den lilla orten Kimstad där Mikael öppnade en privatklinik i den villa som familjen köpte. Tio år senare flyttade han kliniken till grannbyn Skärblacka och i början av 2000-­talet tog han steget in till Norrköping där han i dag driver en tandvårdsklinik med tre tand­sköter­skor och en tandhygienist.

– Det har aldrig funnits en tanke på att jobba inom folktandvården utan jag har alltid velat vara min egen och själv bestämma hur min arbetstid och klinik ska se ut. Sen gillar jag entreprenörskapet, och att sätta igång olika projekt.

"Bergknallen som ändå inte kunde användas till betesmark var en perfekt plats för en solcellspark."

Mikael började tidigt intressera sig för förnybar energi. Redan 1992 var han på väg att teckna andelar i ett planerat vindkraftverk i Norrköping, men hela projektet rann ut i sanden. När familjen 15 år senare flyttade till Gisselö gård väcktes återigen tankarna om att investera i vindkraft, denna gång genom att bygga en egen anläggning. Under fem år lade han ut runt 250 000 kronor på projektering, bland annat med att ta fram skugg- och bullerkartor, men när det var dags att gå in i nästa fas och beställa ett verk lade han ner projektet.

– Risken kändes för stor. Det skulle bli för kostsamt om verket stod stilla för mycket, eller om någon mekanisk del gick sönder. Så jag bytte fokus till solceller som hade börjat intressera mig allt mer, och bergknallen som ändå inte kunde användas till betesmark var en perfekt plats för en solcellspark.

Solcellsparken sköter i princip sig själv, men det finns mycket annat att pyssla med på gården, där­ibland fåren som får dela sina hagar med tekniken.

Då, för åtta år sedan, hade allt fler privatpersoner monterat solceller på sina villa- och garagetak, men ingen privatperson ägde en sol­cells­park och det fanns överhuvudtaget få parker i Sverige i den storleken som Mikael ville bygga. Tandläkaren på Gisselö gård blev en pionjär i den något konservativa energibranschen, och under val­året 2014 fick han besök av dåvarande miljöministern, centerpartisten Lena Ek, som ville sola sig i projektets glans. Totalt investerade Mikael runt fem miljoner kronor, delvis pensionspengar från tandläkarkliniken, i sitt företag Kuddby Power, dotterbolag till tandläkarverksamheten, för att köpa in och installera 1 500 solcellsmoduler.

– Det kändes som en mer säker investering än pensionsfonder. Sverige är i behov av mer ­energi och när jag såg energipriserna ute i Europa förstod jag att det bara var en tidsfråga innan elen skulle bli dyrare här också.

Får, jakar och höns

All el från solcellsparken går ut på det allmänna elnätet och säljs till det energibolag som kan erbjuda bäst elhandelsavtal. De första fem åren fick han runt 25 öre per kWh, men den senaste tiden har priset legat lite över en krona vilket gör stor skillnad för en solcellspark som producerar runt 400 000 kWh per år.

– I många år kändes det som att jag aldrig skulle få uppleva den dagen då parken är helt avbetalad, men om den senaste tidens elpriser håller i sig är det inte omöjligt. I år kommer avkastningen slå rekord, säger han hoppfullt.

Solcellsparken sköter i princip sig själv och går att övervaka med en applikation i mobilen, men med flera gårdsbyggnader, ett stort intresse för att samla på bilar och motorcyklar, och ladugårdsdjur som får, jakar och höns, finns det alltid något att pyssla med efter en arbetsdag i storstaden.

Sportstuga från 1926

Mikael trivs med gårdslivet, som är en skön och ibland nödvändig kontrast mot tandläkar­yrket, och berättar om andra projekt som han har sysslat med på idylliska Gisselö gård.

– Vårt första projekt när vi flyttade hit var inte mina energiprojekt utan att renovera den gamla mangårdsbyggnaden som byggdes 1898. Sen är det så att flera av de byggnader som finns här i dag bär på en egen historia som inte är kopplad till gården.

2008, ett år efter att familjen köpte gården, fick Mikael syn på en annons där en man i Svärt­inge, nordväst om Norrköping, sålde en gammal sportstuga från 1926. Efter att ha funderat lite bestämde han sig för att köpa stugan, som var byggd efter ritningar från Allers veckotidning.

– Den kända Allers-ugglan fanns till och med kvar på huset när jag köpte den. I dag använder vi byggnaden som gäststuga när våra sju barnbarn kommer på besök.

"Det är roligt att ha en gård med byggnader från olika tidsepoker."

Mikael Saksis solcellspark

Antal: 1 500 solcellsmoduler på 255 och 300 watt med livslängd på ­mellan 30 och 50 år.
Kapacitet: Installerad effekt på 400 kilowatt. Producerar cirka 400 000 kWh per år som är maxgräns för den befintliga trans­formatorn.
Investering: 5 miljoner kronor, varav en del från ­Mikaels pensionspengar.
Underhåll: Solcellsparken sköter sig själv, men under åren har fyra av parkens 14 växelriktare gått sönder och bytts ut. En växelriktare kostar cirka 35 000 kronor.
Övrigt: En solig dag omvandlas 16 procent av den inkommande sol­energin, vilket ger ett utfall på cirka 2 500 kWh per dag. En normal villa förbrukar mellan 10 000 och 20 000 kWh per år.

Flytten av stugan blev starten på en ny hobby. Mikael började spana på olika webbplatser efter nya fynd och hittade två år senare ett vagns­lider i Vadstena, en enkel byggnad för jordbruksredskap och vagnar. På annonsplatsen Blocket fann han 2012 en sommarstuga från 1900-talets början utanför Linköping, som flyttades med container och uppfördes mitt emot mangårdsbyggnaden.

– Om byggnaden är i gott skick, vilket man lär sig att se, så går det ofta att flytta den på något sätt. Jag har inte flyttat stugorna för att det är mer lönsamt än att bygga nytt, utan för att det är roligt att ha en gård med byggnader från olika tidsepoker.

Eget bryggeri

I en 1700-talsbyggnad, byggd med karaktäristiska timmerstockar, har han och den ena svärsonen byggt upp ett litet bryggeri med pub. Med humle från den egna gården brygger de olika ölsorter och experimenterar med smaker. En brygd ger ungefär 70 liter färdig öl.

– Vi brygger i liten skala till husbehov, vänner och besökare. Varje år anordnas loppet Vikbovändan där deltagarna springer eller cyklar mellan olika stopp. Hos oss får de provsmaka egentillverkad öl och på nästa gård är det kalkon.

Gillar patientkontakten

Trots alla gårdsprojekt och det faktum att han i december 2020 blev ålderspensionär har Mikael i dagsläget inga planer på att sluta jobba som tandläkare eftersom han gillar både själva yrket och patientkontakten.

– Det senaste året har jag gått ner i tid, men jag vill inte sluta helt. Jag mår bra av att jobba och har byggt upp många fina relationer genom åren som jag skulle sakna. En dag måste det ta slut, och då har jag inga problem med att fylla dagarna med jobb på gården och promenader med Bosse.

Upptäck mer