Annons

Annons

Tandläkaren Pelle bytte storstan mot fjällvärlden

Som tandläkare i Stockholms innerstad hade Pelle Jansson egentligen inget att klaga på, men ­något saknades. I jämt­ländska Undersåker har han ­funnit ­harmoni i livet och utmaningar på jobbet. ”Det kan komma in patienter som inte varit hos tand­läkaren på 20 år. Det hade vi aldrig i Gamla stan.”

När Pelle Jansson bodde och arbetade i Stockholms innerstad tog det bara tio minuter att ta sig till jobbet. Nu har han och familjen i stället lika nära till naturen.

Samtliga foton: Susanne Kvarnlöf

Piiip, piiip, piiip. Klockan fem ringer väckarklockan hos Pelle Jansson. Utanför köksfönstret breder en milsvid utsikt ut sig, med fjället Välliste som blickfång i väster. I mitten av juni, när Tandläkartidningen är på besök, dominerar olika nyanser av barrskogsgrönt, men från november och en lång tid framåt är färgen vit.

Tema: Var finns tandläkarna? Illustration: Mia Nilsson

– För några veckor sen kom den årliga för­sommarmorgonen med snö på marken. Just dessa morgnar funderar man på att sälja och flytta, ­säger Pelle Jansson.

Medan familjen sover tar Pelle Jansson en snabb skogspromenad med hunden Flora, ­innan han sätter sig i bilen och kör de dryga fem milen till Tandhälsan i Nälden. Där har han arbetat som allmäntandläkare i snart fyra år nu. Och trivs.

– Det kan komma in patienter som inte varit hos tandläkaren på 20 år. Det fanns det inte så mycket av i Gamla stan, där var det ett helt annat patientklientel. Jag tycker det är roligt med de ”stora spadtagen”.

På kliniken jobbar, förutom Pelle, ytterligare två tandläkare, en tandhygienist och fem tandsköterskor.

– Dessutom har vi två heltidsanställda tandtekniker och ett fullt utrustat dentalt labb. Detta är alltså i en by med 1 000 invånare. Hit ville jag.

Men det var varken löfte om bonus eller andra erbjudanden som fick Pelle Jansson och familjen att flytta från jobb och bostad i Stockholms innerstad till en by i de jämtländska skogarna.

För drygt fyra år sedan levde de ett helt annat liv. Pelle Jansson arbetade som allmäntandläkare på Mälarkliniken i Gamla stan i Stockholm och hustrun Helen som jurist på revisionsbyrån KPMG. Från lägenheten i innerstan tog det max tio minuter att ta sig till jobbet. Men något saknades. Familjen reste ofta bort för att vandra i fjällen, åka skidor och cykla i skogen.

– Till slut var det som att arbetsveckorna var en enda lång transportsträcka till att kunna åka i väg. Vi började drömma: ”Tänk om man alltid kan ha det så här”, ”Tänk att kunna göra en topptur på en vardag”.

På kliniken i Nälden, där Pelle Jansson är en av tre tandläkare, har man ett eget dentallab. "Detta är alltså i en by med 1 000 invånare. Hit ville jag", säger han.

Efter tandläkarexamen på Karolinska institutet 2011 jobbade Pelle Jansson ett år i Örebro ­innan han återvände till Stockholm. Tanken på att flytta norrut kom relativt tidigt, men tidpunkten kändes inte rätt. Kanske saknades också modet att slå sig lös från storstaden. Men när dottern Judith var 3,5 år och paret väntade sitt andra barn bestämde de sig.

Som tandläkare visste Pelle Jansson att han kunde få jobb i stort sett var som helst i landet, och Helen hade, ett halvår innan pandemin bröt ut, kommit överens med sin arbetsgivare om att testa att jobba på distans.

Vart flyttlasset skulle gå hade föregåtts av noggranna utvärderingar. För­utom närhet till fjäll och natur fanns några ytterligare kriterier: de ville bo i ett hus med tomt, bra förskola och skola skulle finnas på orten, och det skulle vara någonstans dit vänner och familj ville komma och hälsa på.

– Vi ville också kunna fortsätta att gå ut och äta och dricka gott utan att behöva åka någonstans. Det var viktigt för oss.

"Även om vi bor i glesbygd passerar det väldigt mycket folk här."

Och i Undersåker, en dryg mil från Åre, hittade de allt det. Det faktum att Pelles bror, Joel Jansson, redan bodde i Åre där han jobbar som tandhygienist, förenklade valet ytterligare.

– Det var också viktigt att det inte var en avfolkningsbygd. Även om vi bor i glesbygd passerar det väldigt mycket folk här och det känns som om man är på väg framåt.

I den moderna trävillan högt belägen i utkanten av byn bor förutom Pelle också hustrun Helen, barnen Judith 7 år och Axel 3 år. Och så labradoodeln Flora, katten Glennis och hamstern Tussan. På gården prunkar tulpaner i olika färger och längs husväggarna står hundratals plantor med dahlior, riddarsporrar och stäpp­salvia som väntar på att sättas i jorden.

– Det är inte helt lätt att odla i växtzon sju, men Helen har drivit upp varenda planta från frö, säger Pelle märkbart stolt.

”Helen har drivit upp varenda planta från frö”, berättar Pelle, som även han har ett nyfunnet trädgårdsintresse.

En typisk arbetsvecka är Pelle Jansson på jobbet klockan sex. ”Jag är en morgonmänniska.” Då planerar han dagens arbete i lugn och ro ­innan resten av personalen kommer in vid sju. Halv åtta sitter första patienten i stolen.

Kliniken, som ägs och drivs av tandläkaren Per Tronders, har nischat sig inom implantat­kirurgi och större bettrehabiliteringar. Och det är just de många stora behandlingarna som gör arbetet roligt, säger Pelle Jansson.

– Det kan vara patienter med fullständigt havererade bett där det handlar om implantat­behandlingar som kräver uppbyggnad av både ben och slemhinna, sonderande betthöjningar och final protetik. Jag tycker det är jättekul.

Vad är det som är så roligt med det?
– Då känner jag att jag gör skillnad. Ofta har patienterna inte bara en infektion, utan fem–sex infektioner i munnen. Att få göra munnen frisk och ren och få patienten att förstå varför det är viktigt, och sen, under behandlingens gång, se hur patienten börjar le, kan tugga och börjar prata på ett annat sätt – det är superroligt.

Att Pelle Jansson blev tandläkare är kanske inte så konstigt. Med en mamma som arbetade som tandsköterska på folktandvården i Ånge – ett samhälle i Medelpad knappt tjugo mil öster om Undersåker, är Pelle i princip upp­vuxen i sterilen.

"Visst är lönen viktig, det är en konkurrensfaktor, men jag tror snarare på ett rikt liv."

I Ånge, liksom i Jämtland och på många ­andra orter i Norrlands inland, brottas folktandvården med rekryteringssvårigheter. Inte sällan har dessutom de privatpraktiserande tandläkarna gått i, eller närmar sig, pension och väntetiderna för nya patienter räknas i år. På kliniken i Ånge har man till och med tagit bort möjligheten för nya patienter att lista sig. eftersom man inte hinner beta av väntelistan, meddelar kliniken.

Varför flyttade ni inte till Ånge där du har dina rötter, och där man skriker efter tandläkare?
– Det raka svaret är … jag har ju jobbat där. Det är en helt fantastisk klinik och en av de härligaste arbetsplatser jag har varit på, men jag skulle inte kunna tänka mig att bosätta mig hemikring igen. Dels för att det är ”hemma” – det är för bekant. Sen ville jag bo med utsikt över fjället och allt vad den närheten innebär.

Hade du gjort det för en högre lön?
– Nej. Jag tror inte på det som ensam drivkraft. Visst är lönen viktig, det är en konkurrensfaktor, men jag tror snarare på ett rikt liv.

Hur tror du att man kan få fler tandläkare att välja att jobba i glesbygd?
– Man måste locka med mer än pengar: närhet till natur, utvecklingsmöjligheter, möjligheten att nischa och specialisera sig, ett chefskap där man känner att det finns en stege att klättra på, kollegialt stöd.

Hunden Flora gillar friluftsliv lika mycket som resten av familjen.

Finns det något negativt med att bo här?
– Efter att ha bott många år i Stockholm har jag en stor del av mina vänner där, till vilka det är betydligt längre nu. Ibland kan jag också sakna kultur, teater, konserter och museer. Men det var inte så ofta vi gick på sådant även när vi bodde i Stockholm, så det är kanske mest känslan av närheten till det jag saknar.

Vid 15.30 är arbetsdagen slut. Pelle Jansson ­sätter sig i bilen igen och kör tillbaka till Undersåker, där han hämtar upp barnen på förskola och fritids. Utom på fredagar – då slutar han efter lunch. Eller på tisdagar. Då är Pelle Jansson ledig, och så även sonen Axel som annars går på förskolan. Den dagen brukar de oftast åka skidor eller cykla, beroende på säsong.

– Det är mysigt, det är vår dag. Och så hämtar vi Judith tidigt på skolan.

Men snart är det dags för ännu en flytt. Vid sidan av jobb, friluftsliv med familjen och pysslande i trädgården, har Pelle Jansson det senaste halvåret planerat nästa steg i livet. Under 2024 lämnar han Tandhälsan i Nälden och öppnar en egen tandläkarpraktik i Järpen. Två tandsköterskor är redan rekryterade och till en början kommer kliniken att ha två behandlingsrum, som Pelle ska bemanna själv. På sikt finns möjlighet att utöka med ytterligare två rum och fler kollegor. Och trots att han startar från ”scratch” utan någon patientstock i bagaget är inte Pelle Jansson orolig.

– Jag tror att många patienter vill ha ett personligt möte med någon som har en lokal anknytning. Jag vill ge så många patienter som möjligt tillgång till bra tandvård av god kvalitet och god tillgänglighet och hoppas på att det är vad patienterna söker hos en ”by-tandläkare”.

Pelle Jansson

Ålder: 38 år.

Jobb: Allmäntandläkare, ­Tandhälsan Nälden.

Tidigare jobb: FTV Örebro samt Ånge. Huddinge Tandvårdscenter, Mälarkliniken i Gamla stan, Stockholm.

Utbildning: Karolinska institutet, ­examen 2011.

Bor: Undersåker.

Arbetar: Nälden.

Familj: Frun Helen och barnen Judith 7 år och Axel 3 år.

Fritid: Friluftsliv, skidåkning.

Andra talanger: Nyfunnet trädgårdsintresse.

Upptäck mer