Annons

Annons

Karriär & porträtt 2024-02-13

Han satsade tidigt på egen klinik

Efter lite mer än tre år har Omar Al-Obaidi i dag fem anställda, däribland tandsköterskan Zanyab Alhadj.

Foto samtliga bilder: Emelie Otterbeck

Omar Al-Obaidi är en av landets yngsta klinikägare. Som 26-åring bestämde han sig för att starta en egen mottagning. Med hårt arbete, konkreta mål och stöd från en mentor lyckades han förverkliga drömmen på några år. I dag har han fem anställda och planerar för en expansion.

Omar Al-Obaidi arbetade som tandläkare i Oslo och Linköping åren efter tandläkarexamen, men redan då var målet att äga och driva en egen klinik.

Han började snart leta ­efter en lokal och fann en i Eskils­tuna, en för honom främmande stad där han varken hade vänner eller nätverk. Då var han 26 år gammal. Nu har det gått tre år.

När Omar Al-Obaidi köpte kliniken under pandemin 2020 var den enligt honom själv i dåligt skick. Han har renoverat den på egen hand. Målet var inställt på en digitaliserad klinik, men den befintliga utrustningen var i stort sett helt analog. Han visste att han ville bygga en stilren klinik och något unikt, som skulle ge patienterna en upplevelse av lyx.

Själv sammanfattar Omar Al-­Obaidi sitt entreprenörskap i tre punkter: högteknologisk tandvård, flexibla öppettider och en känsla av nytänkande i bemötande och stämning.

Tre tips för blivande klinikägare
  • Ha modet att satsa. Du kommer aldrig känna dig redo till hundra procent.
  • Planera vad du vill göra med kliniken. Sätt upp konkreta mål, men var inte fyr­kantig. Fundera på hur kliniken passar in på orten. Kommer den att göra nytta där?
  • Förbered dig på att arbetet är tids­krävande. Du kan inte jobba mindre än åtta timmar per dag. Du kommer inte att kunna ta semester när du vill.

Omar Al-Obaidi har renoverat kliniken på egen hand, och bytt ut den tidigare analoga utrustningen mot digital.

– Jag visste tidigt att tandläkare var ett yrke där man kan bli entreprenör. Här hittade jag en perfekt kombination, eftersom jag ville arbeta inom vården och vara egen företagare, säger Omar Al-Obaidi.

På några år har han lyckats mångdubbla antalet patienter. Detta framhöll stiftelsen Internationella företagare i Sverige när han 2023 utsågs till årets nybyggare i Mälardalen.

Från sin far fick Omar Al-­Obaidi rådet att inte låna pengar, utan att använda dem han sparat ihop och börja i liten skala för att sedan försöka växa. ­Efter sex månader hade han fått upp farten i verksamheten, men han tog knappt ut någon lön. Överskottet investerades i företaget.

Ganska fort fick han ihop ett kapital, och den första större investeringen blev en digital röntgen. Nästa investering blev en ny tandläkarstol, och så har det fortsatt. Nu har han två behandlingsrum och ytterligare två som kan tas i bruk.

Redan första året anställde han en medarbetare. I dag har kliniken fem anställda utöver honom själv. Numera arbetar två tandläkare, två tandsköters­kor, en tandhygienist och en receptionist på mottagningen.

Det var inte helt lätt att vinna förtroendet hos den tidigare ägarens patienter. När han ringde runt till dem valde 40 procent av dem att tacka nej till ett första besök. Bland övriga har de allra flesta valt att komma tillbaka till kliniken. Många av dem som tackade nej i starten har sedan valt att komma tillbaka.

Omar Al-Obaidi

Ålder: 29 år.

 

Yrke: Tandläkare och ­klinikägare.

 

Utbildning: Tandläkarexamen vid Jagellonska universitetet i Krakow, Polen.

 

Dessutom: Utsedd till årets unga nyföretagare 2023 av Nyföretagarcentrum Sverige.

Omar Al-Obaidi tog tidigt kontakt med Nyföretagar­cent­rum i Eskilstuna. Här fick han kontakt med en mentor, som är vd för ett projektlednings­företag. Omar Al-Obaidi tycker att mentorn hade goda kunskaper om hur man driver ett företag, och att denna person inte är tandläkare betraktar han som en fördel.

– Om han hade varit tand­läkare skulle jag bara gå i hans fotspår.

Omars arbete och entreprenörskap har minst sagt uppmärksammats. I december utsågs han till årets unga nyföretagare i Sverige. I motiveringen lyfter Nyföretagarcentrum Sverige fram hans gedigna yrkeskunskaper och hans särskilda omsorg om andra. Hans insatser är till gagn för samhället, anser organisationen.

Även om han är entreprenör och vd vill han först och främst vara kliniker. Kontakten med patienterna och personalen betyder mycket. Samtidigt är det långsiktiga målet att före­taget ska växa. Tre till fyra kliniker är målet, eller kanske en liten kedja.

– När jag är 50 år vill jag känna att jag bidragit till utvecklingen inom tandvården. Drömmen är stor och då måste jag jobba hårt.

Upptäck mer