Väntrummet är tomt. Behandlingsrummen likaså. Dagens sista patient på tandläkarkliniken Munhälsan Familjepraktik i Virserum har lämnat lokalerna, och hela personalstyrkan – fem stycken – har samlats runt ett avlångt bord i vad som kan beskrivas som ett vanligt personalrum, men som rent stämningsmässigt mer påminner om en mysig och kärvänlig familjesammankomst.
Blickarna är riktade mot Lemma Shaheen och Göran Arvidsson som med inlevelse delar med sig av en berättelse om ömsesidig respekt och vänlighet, kulturskillnader, och livslång vänskap.

Göran Arvidsson
– Vi är syskonsjälar. Det är helt otroligt när man tänker på det. Jag har inte bara hittat en bra tandläkare som vill ta över min klinik utan har även fått en vän för livet. En vän som jag fann av en slump och som jag delar så mycket med, förklarar Göran med ett smittsamt leende.
Under våren – sju år efter att deras vägar för första gången korsades – har Göran lämnat över sin kära klinik i Lemmas händer. Ett stort steg för dem båda som är lättare att förstå genom att blicka tillbaka på deras yrkesliv.
Mr. Folktandvård
Göran och hans fru Lena kom till Virserum 1988 och utvecklade snabbt ett starkt band till bygden. Som chef på ortens folktandvårdsklinik, som då hade tre tandläkare och en AT-tandläkare, blev Göran Mr. Folktandvård med hela Virserum.
– Jag älskade mitt jobb där jag fick kombinera tandläkarrollen med att lära ut och utveckla mina medarbetare, men så kom en våg av nya reformer och styrning, new public management, i början av 1990-talet som kastade om allt.
– Kliniken krympte, stressen ökade, arbetsglädjen försvann och en dag snurrade allt bara till i huvudet. Jag hade kämpat länge men då förstod jag att jag inte kunde fortsätta i samma spår och behövde byta jobb, 48 år gammal.
”Det har alltid har varit patientbehovet och inte pengar som har styrt min verksamhet.”
Banden till patienterna var dock för starka för att bryta upp. I stället för att byta ort eller yrkesbana tog Göran över ortens enda privata tandvårdsklinik år 2000. Några år efter det lämnade folktandvården Virserum men dess själ, som Göran uttrycker det, levde vidare i Munhälsan Familjepraktik.
– Det jag syftar på med folktandvårdens själ är att det alltid har varit patientbehovet och inte pengar som har styrt min verksamhet. Vi har alltid haft barntandvårdsavtal och satsat på barnen. Det blir en speciell relation till patienterna på en liten ort, och även om de flyttar flera mil bort är det hit de återvänder för tandvård.
Tandläkarstudier i Damaskus
Samtidigt som Göran startade eget hade Lemma, som då var i 20-årsåldern, påbörjat sina tandläkarstudier i Syriens huvudstad Damaskus. De första fyra åren i yrket arbetade hon i hemlandet innan flyttlasset gick till Saudiarabien, där det då fanns få kvinnliga tandläkare.
På distans följde hon och hennes man Anas Aizouki den ”arabiska våren” 2011 där demonstrationer i Syrien bemöttes med våld från regimen. Våldet på gatorna ledde till krig som tvingade miljontals människor på flykt. Orolig för sin mamma reste Anas tillbaka till Syrien 2012 och blev då arresterad och fråntagen sitt pass.

Lemma Shaheen
– Vi hade skickat pengar till fattiga familjer i Syrien och det räckte för att bli anklagad för att stödja upproret. Utan pass kunde han inte åka tillbaka till oss, och för att inte hamna i fängelse var han tvungen att fly. Via Libanon kunde han ta sig till Turkiet och sedan vidare till Sverige dit min syster och hennes man hade flytt.
Lemma och parets två barn var kvar i Saudiarabien och fick, efter att ha sökt asyl på den svenska ambassaden i Riyadh, komma till Sverige och Silverdalen 2015. Det första intrycket av Sverige var hur rent och välskött allt verkade vara, och Lemma blev tagen av den småländska skogens skönhet. Ambitionen var att börja jobba direkt som tandläkare, men hon blev snart varse den process som krävs för att få svensk tandläkarlegitimation.
Vägar till legitimation
För en tandläkare som inte har fått sin utbildning inom EU, EES eller Schweiz finns två vägar till legitimation. Antingen att på egen hand ta sig igenom de olika stegen som föreskrivs av Socialstyrelsen, eller att gå en kompletterande utbildning vid Karolinska institutet, Göteborgs universitet eller Malmö universitet.
– Att flytta och utbilda sig var inget alternativ. Vi trivs i Hultsfred där vi har byggt upp ett nytt liv, och min man har jobb här i regionen så jag valde att ta den långa vägen till legitimation.
– Under tiden som vi väntade på en förskoleplats för vår son tog jag svenskt körkort och började studera grundläggande svenska. Sedan följde Svenska 1, Svenska 2 och Svenska 3, förklarar hon på i dag felfri svenska.
Språkpraktik
En dag i början av 2016 ringde arbetsmarknadsenheten vid Hultsfreds kommun till Munhälsan. Lena, som de senaste åren har ansvarat för klinikens administration och telefonbokning efter en lång karriär som socialsekreterare, svarade i telefonen och fick frågan om kliniken kunde ta emot en tandläkare från Syrien som behövde göra språkpraktik.
– Både Göran och jag är samhällsintresserade och öppna för andra kulturer och människor så det fanns ingen tvekan. Göran har alltid gillat att lära ut och dela med sig av sina kunskaper. En gång fick han höra att han är som en folkskollärare, säger Lena och fortsätter.
– Och Lemma är en jättefin person som vill lära sig hela tiden. Sen är det inte bara hon som har lärt sig av oss utan vi har lärt oss jättemycket av henne.
”Jag har aldrig översatt text eller begrepp till engelska utan redan från första dagen tog jag allt på svenska.”
Både Lemma och Göran drar på mungiporna. Ett leende tycks aldrig vara långt borta. Göran berättar att de har haft långa samtal om yrket, om Syrien, om livet, och att han och Lemma har upptäckt hur lika de är. Lugna, lyhörda, vetgiriga, hjälpsamma, glada, och så delar de ett intresse för litteratur.
– En dag hade Lemma med sig August Strindbergs bok ”Tjänstekvinnans son” till kliniken. Den ingick i kursen. Då förstår man att kraven är höga, men hon klarade även den.
– Jag har aldrig översatt text eller begrepp till engelska utan redan från första dagen tog jag allt på svenska – jag tror det är ett bra sätt att lära sig och bli en del av det svenska samhället. Lemma antecknade ständigt i sin dagbok.
”Jag gillar det svenska arbetssättet med fokus på förebyggande tandvård.”
Under språkpraktiken upptäckte Lemma att det inte bara var språk och begrepp som var annorlunda utan att det även fanns skillnader i hur tandläkaryrket utövas. I Syrien och Saudiarabien hade tandvården mest varit inriktad på utdragning av tänder, rotbehandling och fyllning.
– Där tänker man inte på helheten som vi gör i Sverige med förebyggande tandvård, fluor, regelbundna besök, tidigt fokus på barn, och ett helt annat tandvårdssystem. Det var en utmaning att tänka om och lära sig det svenska systemet, men nu känner jag mig trygg i det.
– Jag gillar det svenska arbetssättet med fokus på förebyggande tandvård.
Socialstyrelsens prov för tandläkarlegitimation
Efter semestern 2017 fick Lemma anställning som tandsköterska på kliniken där hon fick allt fler arbetsuppgifter och mer ansvar samtidigt som hon förberedde sig för den teoretiska delen av Socialstyrelsens prov för tandläkarlegitimation vid Karolinska institutet i Stockholm. I september 2019 fick hon besked att hon hade klarat provet och sex månader senare var även det praktiska provet avklarat. I mars 2021 fick hon svensk tandläkarlegitimation.
– När jag fick beskedet kände jag en stor glädje och stolthet. Nu vill jag bara jobba på, utvecklas, bygga förtroende hos patienterna och få en lika bra kontakt med dem som Göran har.
Misstro och fördomar
Nästan lite ursäktande berättar Göran och Lena att Sverigedemokraterna har ett stort stöd bland Virserums drygt 1 800 invånare, och att det förekommer misstro och fördomar gentemot människor från andra kulturer. Lena minns ett samtal där en patient önskade en akuttid och Lemma var tillgänglig.
– När jag berättade lite om Lemma och att hon var från Syrien var patienten först väldigt tveksam, men gick till slut med på att komma hit eftersom Göran även fanns här.
– När jag sedan träffade patienten efter besöket var hon som ett stort leende och hon hade bara gott att säga om Lemma. Sådana här möten är väldigt viktiga, och Lemma är i dag väldigt omtyckt bland patienterna.
Svårt att locka tandläkare
Med åren hade Göran börjat fundera på vad som skulle hända med tandvården i Virserum den dagen han var tvungen att sluta av åldersskäl. 70-årsdagen den 31 mars 2022 närmade sig och han kände ett stort ansvar gentemot Virserumsborna. Det gick inte bara att sluta och stänga kliniken, men han var också medveten om svårigheten att locka en tandläkare till en liten ort, tolv mil från närmaste större stad. Lösningen kom med Lemma, som med legitimation i fickan hade börjat fundera på att starta eget. Under våren har Lemmas nystartade aktiebolag köpt Munhälsan Familjepraktik av Göran, som kommer jobba kvar åtta timmar i veckan.
– På så sätt kan Lemma få upp lönsamheten och lättare betala av sitt lån. Jag vill att det ska gå bra för henne och för mina patienter, och på detta sätt blir det en naturlig övergång. Jag har haft väldig tur att det löste sig så här bra, säger Göran.
”Vi kan uttrycka våra tankar fritt utan att vara rädda för följderna.”
Utanför det upplysta personalrummet har mörkret lagt sig över Virserum. Eftermiddagen har blivit kväll. Tandsköterskan Jennie och Erik, Lenas och Görans son som hjälper till på kliniken, har lämnat bordet och åkt hem. Lemma, som har missat sista bussen hem till Hultsfred, får lift av Tandläkartidningen till busshållplatsen i Målilla. Under den 16 minuter långa färden tänker hon tillbaka på det liv som hon har lämnat och det liv som hennes familj har framför sig.
– Här i Sverige har vi det bra. Mina barn är lyckliga och får allt fler kompisar. Vi kan uttrycka våra tankar fritt utan att vara rädda för följderna och mina barn kan själva välja vilken tro och framtid de vill ha. Det har varit en lång väg hit, men allt hårt arbete och slit som jag har lagt ner har varit värt det.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.