Ålder: 51.
Gör: Övertandläkare inom sektionen för käkkirurgi och käkortopedi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Tandläkarexamen: Karolinska institutet år 1999.
Specialistexamen: År 2008.
Familj: Fru och två söner, 15 och 9 år.
Fritid: Gillar att träna, särskilt padel och gym.
– Deras enda chans är att båten kommer, säger Payam Farzad.
Payam Farzad arbetar sedan drygt tio år som käkkirurg vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. I många år har han velat volontärarbeta inom ramen för sin yrkesroll.
När barnen var yngre var det en dröm som fick vila.
Men när tiden var mogen och han fick höra om sjukhusfartyget Global Mercy från en dansk kollega som varit där, blev valet självklart.
I november 2023 spenderade han två veckor ombord Global Mercy i Sierre Leone där han opererade patienter dagligen. Den tiden gav mersmak och i oktober far han dit igen.
– Det känns jättespännande och roligt att få komma tillbaka till samma båt och delvis samma personal. Det är en rolig och multinationell arbetsmiljö. Senast hade vi tio nationaliteter ombord.
Global Mercy är ett av de två fartyg som ägs av den kristna välgörenhetsorganisation Mercy Ships. Organisationen ger gratis vård ombord på fartygen till personer i Västafrikas låginkomstländer. Det ena fartyget lägger till Sierra Leone och det andra i Madagaskar. De utbildar även lokal vårdpersonal ombord för att stärka vården på plats.
I Sierra Leone finns endast fem kirurger att tillgå inom den offentliga vården och drygt åtta miljoner bor i landet. Enligt Payam Farzad behöver dessa kirurger även utföra operationer som ligger inom ramen för käkkirurgi. Han menar att situationen är likadan i flera närliggande länder.
– I många länder i Västafrika gör kirurger dessa operationer, den specialiteten finns inte i många länder där.
Förra gången arbetade Payam Farzad i ett arbetslag bestående en engelsman som i 20 år varit med på fartyget i tvåveckorsperioder, en senior amerikan som i stort sett bott på fartyget tillsammans med familjen från starten, en sjuksköterskekoordinator och en allmänkirurg från Malawi som utbildades inom käkkirurgi på fartyget.
Första dagen ombord screenade de patienterna. De nio nästkommande dagarna opererade de patienterna.
På fartyget finns ingen tidspress gällande hur långa operationerna ska vara –– behövde de stå till midnatt så gjorde de det.
– Förutom att det var väldigt roligt och intressant var det väldigt lärorikt eftersom du får se sådant du aldrig får se i västvärlden.
Vad fick du se?
– Gigantiska tumörer som du i princip bara ser i läroböcker. Vissa av dessa tumörer är vanliga i de delarna av Afrika.
Payam Farzad hade inte förväntat sig att patienternas tumörer skulle vara exakt så stora. Som tur var, har engelsmannen i hans arbetslag opererat sådana tumörer tidigare under sina 20 år som återkommande volontär.
”Man får en upplevelse som man i princip aldrig kommer glömma”.
”Otroligt lärorikt”.
”Du opererar tumörer du i princip aldrig kommer göra någon annanstans”.
Payam Farzad
Han upplevde däremot inte att det var mentalt betungande att möta och operera dessa patienter. Oftast kommunicerade de med patienten via tolk och många patienter uttryckte otrolig tacksamhet över vården.
Många av patienterna hade isolerat sig från omgivningen i takt med att tumören blivit större och bosatt sig i byar avskilda från andra människor. Om de väl hade gått utanför bostaden hade de virat en sjal eller halsduk runt halsen eller ansiktet –– allt för att dölja tumören.
Payam Farzad beskriver den hopplöshet många patienter känner, när den offentliga vården på plats inte räcker till.
– Det går inte att söka vård för det finns ingen som kan hjälpa dig. Deras enda chans är att båten kommer.
Payam Farzad fortsätter:
– En del dör av tumören trots att den inte är elakartad, eftersom den blir så pass stor så att den hotar deras luftväg. Man får ett litet annat perspektiv på livet och om vilka utmaningar de har jämfört med västvärlden.
Under sin tid i Sierra Leone opererade han patienter i alla målgrupper – däremot var endast tre av dem under 18 år. Exakt hur gamla patienterna är vet han dock inte eftersom de registrerades med patientnummer i stället för personnummer på fartyget.
I operationssalarna märkte han knappt att de befann sig på ett fartyg utan berättar att salarna ser ut som vilket modernt sjukhus som helst. Han lyfter fördelar med arbetet på fartyget.
– Sterilen finns på samma våningsplan. Här på Karolinska måste vi beställa från centralförrådet och det tar lite tid.
Payam Farzad säger att vissa av de operationsmetoderna de använder på Global Mercy är sådant han kan dra nytta av i de betydligt mindre tumöroperationerna han utför här. Framför allt handlar det om en ökad erfarenhet av omfattande tumöroperationer.
Till vardags opererar han främst patienter med käkställningsfel. Även i land i sin vanliga arbetsmiljö utförs flera operationer. När undertecknad träffar Payam Farzad har han ägnat förmiddagen åt att operera patienter.
– Det roligaste är att operera och det är därför man blir kirurg. Den typ av kirurgi jag gör här ger ganska mycket resultat väldigt snabbt och förändrar många patienters liv på ett bra sätt.
Tidigt under tandläkarutbildningen vid Karolinska Institutet insåg Payam Farzad att han ville specialisera sig på kirurgi och sökte sig därför till specialistutbildningen kort efter examen. Han upplever att det är den roligaste odontologiska specialiteten och återkommer till den positiva förändringen han kan göra för patienter.
”Roligaste specialiteten bland de odontologiska”.
”Kan göra en stor förbättring för patienten”
”Underlättar för andra tandläkare att kunna utföra sitt arbete med patienten”.
Payam Farzad